Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Utforska online eller utomhus

Du vet väl att du kan ta del av Mölndals historia både online och ute i landskapet? Botanisera bland tusentals foton på Digitalt museum, läs om Lindomesnickarnas historia eller gå på den digitala turen ENTER Mölndal.

Två barn med mobiltelefoner och hörlurar. Foto: Camilla Eliasson

Här samlar vi tips på hur du kan ta del av museets utbud hemifrån soffan eller på en promenad i friska luften! Fler tips kommer, sidan är under uppbyggnad.

Utforska online

Föremål, foton och filmklipp på Digitalt museum

Digitalt museum kan du utforska samlingar från Mölndals stadsmuseum och ett sextiotal andra museer, runt om i Sverige. På webbplatsen hittar du hela vårt föremåls- och fotoarkiv – med tusentals bilder från hela kommunen! Ett tips är webbutställningen ”Mat – i nöd och lust” där du kan bläddra bland över 300 mat-relaterade foton.

Vi jobbar just nu med att fylla på arkivet med fler filmklipp och bildspel.

På Digitalt museum finns också material från Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland och Kållereds hembygdsförening.

Mölndal, Kållered och Lindome då och nu

Hur har egentligen landskapet och stadsbilden runt om oss förändrats över tid? Spana in nya och gamla foton tagna på exakt samma plats och vinkel och ta del av både små och stora omvandlingar! Här hittar du fotoalbumen för Kållered, Lindome och Mölndal då och nu.

Albumen finns på webbplatsen Prisma Västra Götaland, tillsammans med en hel del annan Mölndalshistoria.

Utforska Öppna magasinet på olika språk

Få en guidad visning av museets Öppna magasin på svenska, arabiska, persiska eller somaliska i programmet Prylar i Sverige. Programmet är producerat av UR Samtiden tillsammans med Riksutställningar.

Lindomemöbler

Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. På vår webbplats kan du bland annat läsa om hur bönderna i Lindome utvecklade sitt hantverk och se ett urval av de många stolmodeller som finns. Utforska Lindomemöbler här.

Upptäck historien i landskapet

ENTER Mölndal

Följ med på en guidad tur i landskapet intill Tulebosjön i Kållered eller i Kvarnbyn! Med ENTER Mölndal upplever du platsens historia både genom en promenad i friska luften – och genom din mobil. Läs mer på entermolndal.se.

Natur- och kulturvandra

Gå på en promenad längs någon av Mölndals skyltade natur- och kulturstigar. Mölndals landskap är fullt av spår efter människors liv genom historien. Läs mer om hur du kan följa spåren, på Mölndals många skyltade stigar.

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-03-26 15.56