Utforska online och utomhus

Du vet väl att du kan ta del av våra utställningar, samlingar och Mölndals historia både digitalt och ute i landskapet? Se våra digitala visningar, botanisera bland tusentals foton, läs om Lindomesnickarnas historia eller gå på digitala guidningar och turer.

Två barn med mobiltelefoner och hörlurar.

Här samlar vi tips på hur du kan ta del av museets utbud hemifrån i soffan eller på en promenad i friska luften!

Online

Digitala visningar

På vår Youtube-kanal hittar du flera visningar av våra utställningar. Både våra tillfälliga utställningar och våra basutställningar Lyx från Lindome och Öppna magasinet. Ps! På vår YouTube-kanal finns även pyssel-tutorials, filmer som visats i utställningarna med mera.

Föremål, foton och filmklipp

Utforska Mölndals stadsmuseum på Digitalt museum. Här hittar du hela vårt föremåls- och fotoarkiv – med tusentals bilder från hela kommunen! Vi jobbar just nu med att fylla på arkivet med fler filmklipp och bildspel.

På webbplatsen finns också material från Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland, Kållereds hembygdsförening och ett sextiotal andra museer från hela Sverige. 

Utforska Öppna magasinet på olika språk

Få en guidad visning av museets Öppna magasin på svenska, arabiska, persiska eller somaliska i programmet Prylar i Sverige. Programmet är producerat av UR Samtiden tillsammans med Riksutställningar.

Mölndal, Kållered och Lindome då och nu

Hur har egentligen landskapet och stadsbilden runt om oss förändrats över tid? Spana in nya och gamla foton tagna på exakt samma plats och vinkel och ta del av både små och stora omvandlingar! Här hittar du fotoalbumen för Kållered, Lindome och Mölndal då och nu.

Albumen finns på webbplatsen Prisma Västra Götaland, tillsammans med en hel del annan Mölndalshistoria.

Lindomemöbler

Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. På vår webbplats kan du bland annat läsa om hur bönderna i Lindome utvecklade sitt hantverk och se ett urval av de många stolmodeller som finns. Utforska Lindomemöbler här.

Här kan du även läsa om- och se ett flertal visningar av utställningen "Lyx från Lindome".

Fylgja - Tyras fantastiska resa

I museets eget äventyrsspel Fylgja får du följa med flickan Tyra på en spännande resa tillbaka till Kållereds forntid. Fylgja passar för barn mellan 6-12 år. Ladda ner spelet till din surfplatta eller mobil. På vår Fylgja-webb kan du läsa mängder av fördjupning och lära dig mer om spelet!

Pyssla med oss

Häng med och testa tre olika pyssel i papper. Vi visar hur du gör en girlang i papper, Mölndals Kråka på en pinne och en fin pappersstjärna. Kolla på filmerna för instruktioner! Här hittar du våra skapartips.

Utomhus i landskapet

ENTER Mölndal - guidade turer

  • Upplevelsen ENTER Mölndal - Kvarnbyn går bara att genomföra delvis, då platsen ser annorlunda ut idag efter ombyggnation.
  • Android-appen för ENTER Mölndal - Tulebosjön är inte tillgänglig för nedladdning just nu.

Följ med på en guidad tur i landskapet intill Tulebosjön i Kållered eller i Kvarnbyn! Med ENTER Mölndal upplever du platsens historia både genom en promenad i friska luften – och genom din mobil. Läs mer på entermolndal.se.

Mobilguide Kvarnbyn Mölndal

Gå en guidad tur i Kvarnbyn med hjälp av din mobil. Upptäck platser, byggnader och historia i Kvarnbyn i din telefon genom bilder, ljud och text.

I Prisma mobilguide kan du utforska vårt fantastiska industriella kulturarv och ta del av vår samhällsutveckling från 1850 fram till idag. Nu finns guiden ”Kvarnbyn Mölndal” i Prisma. Ta fram mobilen och logga in på Prisma VG Mobilguide.

Tipspromenad i Kvarnbyn

Följ med på en klurig tipspromenad för stora och små! Start och mål är vid Mölndals stadsmuseum. Du kan hämta en tipslapp med karta på plats eller svara på frågorna online. Läs mer eller gå på tipspromenaden här.

Natur- och kulturvandra i Mölndal

Gå på en promenad längs någon av Mölndals skyltade natur- och kulturstigar. Mölndals landskap är fullt av spår efter människors liv genom historien. Läs mer om hur du kan följa spåren, på Mölndals många skyltade stigar.

Dela på:

Senast uppdaterad