Festlig digital tipspromenad

Delta i vår festliga digitala tipspromenad! Tipspromenaden fanns att gå i Kvarnbyn på sportlovet 2022.

Så här svarar du på tipspromenaden:

  1. Svara på frågorna längre ner på den här sidan. Det finns en "tipsrunda" med barnfrågor och en med vuxenfrågor.
  2. Skicka in formuläret så kommer de rätta svaren dyka upp på skärmen.
  3. Rätta din tipspromenad och se hur många rätt du fick.

Lycka till!

Gå till barnfrågorna.

Gå till vuxenfrågorna.

Nu startar vi!

Barnfrågor

1. Party, fest och kalas…det finns många ord som beskriver samma sak. Vilket av följande tre ord är ett äldre ord för just fest?
1. Party, fest och kalas…det finns många ord som beskriver samma sak. Vilket av följande tre ord är ett äldre ord för just fest?2. I år firar vi att Mölndal varit stad i ett visst antal år. Hur många?
2. I år firar vi att Mölndal varit stad i ett visst antal år. Hur många?3. Vilka tre saker är vanligt förekommande på kalas?
3. Vilka tre saker är vanligt förekommande på kalas?4. Vilken av följande sånger kan sjungas när någon fyller år?
4. Vilken av följande sånger kan sjungas när någon fyller år?5. Vissa födelsedagar kan ibland ses som viktigare än andra. Att fylla 15 innebär t ex att du får lov att lära dig att köra – ja vaddå?
5. Vissa födelsedagar kan ibland ses som viktigare än andra. Att fylla 15 innebär t ex att du får lov att lära dig att köra – ja vaddå?6. Inför fester och kalas kan det ibland finnas särskilda regler. Hur man ska duka, vilka bestick som används till vad, hur man ska sitta, vad man får prata om osv. Vad kallas sådana regler?
6. Inför fester och kalas kan det ibland finnas särskilda regler. Hur man ska duka, vilka bestick som används till vad, hur man ska sitta, vad man får prata om osv. Vad kallas sådana regler?7. Vad är ett annat ord för strumpbyxor för barn - vanligt förekommande på 1970-talet?
7. Vad är ett annat ord för strumpbyxor för barn - vanligt förekommande på 1970-talet?8. Gillar du tårta? Vad kallas en tårta som är grön och har en rosa marsipanros på toppen?
8. Gillar du tårta? Vad kallas en tårta som är grön och har en rosa marsipanros på toppen?9. Festis är gott att dricka på barnkalas. På paketet står det att en festis innehåller 200 ml. Hur många deciliter är det?
9. Festis är gott att dricka på barnkalas. På paketet står det att en festis innehåller 200 ml. Hur många deciliter är det?10. Tycker du om att fira midsommar och dansa runt midsommarstången? ”Små grodorna” känner du kanske igen? Men vilket ord saknas här? ”Små grodorna, små grodorna är …. att se”
10. Tycker du om att fira midsommar och dansa runt midsommarstången? ”Små grodorna” känner du kanske igen? Men vilket ord saknas här? ”Små grodorna, små grodorna är …. att se”11. När Lotta på Bråkmakargatan fyller 5 år får hon en present av Tant Berg. Vad då?
11. När Lotta på Bråkmakargatan fyller 5 år får hon en present av Tant Berg. Vad då?12. Nu för tiden firas inte bara högtider och födelsedagar utan även annat. Om du gillar bullar kanske du vet när vi firar Kanelbullens dag?
12. Nu för tiden firas inte bara högtider och födelsedagar utan även annat. Om du gillar bullar kanske du vet när vi firar Kanelbullens dag?Grattis, nu är du klar. Rätta nu dina svar. Lycka till!

Vuxenfrågor

1. "Livet är en fest" heter museets nya utställning – men det är också titeln på en låt från 1974. Vad heter gruppen som sjöng in den låten?
1. "Livet är en fest" heter museets nya utställning – men det är också titeln på en låt från 1974. Vad heter gruppen som sjöng in den låten?2. När det ska firas barnkalas står leksaker högt på önskelistan. Vad är korat som den bästa leksaken genom tiderna?
2. När det ska firas barnkalas står leksaker högt på önskelistan. Vad är korat som den bästa leksaken genom tiderna?3. På en hel del fester serveras det alkohol, antingen i välkomstdrinkar, bål, vin till maten, en god whisky eller snapsen till midsommar. Vilket år Började Systembolaget sälja vin i bag-in-box till vilka det även kom att bli populärt med hållare som inredningsdetalj?
3. På en hel del fester serveras det alkohol, antingen i välkomstdrinkar, bål, vin till maten, en god whisky eller snapsen till midsommar. Vilket år Började Systembolaget sälja vin i bag-in-box till vilka det även kom att bli populärt med hållare som inredningsdetalj?4. ”Den lilla svarta” är ett namn en kort svart klänning som anses vara ett plagg som alltid funkar – kanske särskilt till fest. Vem lanserade denna klänning?
4. ”Den lilla svarta” är ett namn en kort svart klänning som anses vara ett plagg som alltid funkar – kanske särskilt till fest. Vem lanserade denna klänning?5. Att bjuda på tårta är en vanlig tradition när födelsedagar firas. Hur många % fett är det i Vispgrädde?
5. Att bjuda på tårta är en vanlig tradition när födelsedagar firas. Hur många % fett är det i Vispgrädde?6. 1992 släpptes låten ”Rhythm is a dancer” som kom att bli en megahit och som många idag förknippar med partyn på 1990-talet. Vad hette den tyska gruppen med det engelska namnet bakom hiten?
6. 1992 släpptes låten ”Rhythm is a dancer” som kom att bli en megahit och som många idag förknippar med partyn på 1990-talet. Vad hette den tyska gruppen med det engelska namnet bakom hiten?7. Parfymen Date sprayades i många tonårsrum innan det var dags för fest. De flesta hade en egen favorit: Pamela, Jessica, Nikki, Robyn m.fl. Vilket år kom den första parfymen i serien?
7. Parfymen Date sprayades i många tonårsrum innan det var dags för fest. De flesta hade en egen favorit: Pamela, Jessica, Nikki, Robyn m.fl. Vilket år kom den första parfymen i serien?8. Vilken slags frukt ingår i en klassisk Budapestrulle?
8. Vilken slags frukt ingår i en klassisk Budapestrulle?9. 50-årsdagen är det många som firar stort. Hur skriver du 50 med romerska siffror?
9. 50-årsdagen är det många som firar stort. Hur skriver du 50 med romerska siffror?10. Att dansa till Sjösala Vals på en dansbana i sommartid – vilken känsla! Men vilken blomma saknas av de blommor som ”redan slagit ut på ängen"? "Gullviva, ... , Kattfot och blå viol”.
10. Att dansa till Sjösala Vals på en dansbana i sommartid – vilken känsla! Men vilken blomma saknas av de blommor som ”redan slagit ut på ängen"? "Gullviva, ... , Kattfot och blå viol”.11. Det finns speciella klädkoder i Sverige. Dessa kan skrivas på inbjudningskort till bröllop eller andra stora fester. Vad ska mannen ha på sig när kvinnan bär balklänning?
11. Det finns speciella klädkoder i Sverige. Dessa kan skrivas på inbjudningskort till bröllop eller andra stora fester. Vad ska mannen ha på sig när kvinnan bär balklänning?12. På 1980-talet blev ”Ballongdansen” känd i tv-programmet Nöjesmaskinen. Den innebär att tre nakna personer skyler sig med ballonger – en företeelse som levde kvar i festliga sammanhang i många år. Vilka tre var det som uppträdde på TV 1982?
12. På 1980-talet blev ”Ballongdansen” känd i tv-programmet Nöjesmaskinen. Den innebär att tre nakna personer skyler sig med ballonger – en företeelse som levde kvar i festliga sammanhang i många år. Vilka tre var det som uppträdde på TV 1982?Grattis, nu är du klar. Rätta nu dina svar. Lycka till!

Dela på:

Senast uppdaterad