Om Mölndals stadsmuseum

Mölndals stadsmuseum är ett kulturhistoriskt museum. Med våra samlingar och basutställningar vill vi berätta om människors liv och arbete ur olika perspektiv, och ge en mångfasetterad bild av Mölndals stads historia och nutid.

På museet finns tre basutställningar: Lyx från Lindome, Öppna magasinet och 1 rum och kök. Utöver de permanenta utställningarna visar vi tillfälliga utställningar som tar upp aktuella och angelägna teman.

I anslutning till utställningarna finns även museibutik och café.

Mölndals stadsmuseum ligger intill forsen i Kvarnbyn, bara en kvarts promenad från Mölndals centrum och tio minuters bilfärd från Göteborg.

Museets historia

Museet, som till en början hette Mölndals museum, öppnade 1987 i Mölndals gamla polishus på Norra Forsåkersgatan i Kvarnbyn. Efter hand växte museets samlingar och vid 1990-talets slut började lokalerna bli för trånga. Vid årsskiftet 2001‑2002 flyttade museet till större lokaler i den gamla industribyggnaden Strumpan på Kvarnbygatan 12.

I de nya lokalerna skapades även ett nytt koncept för museets samlingar. Istället för att placera samlingarna i ett traditionellt föremålslager dit bara personalen har tillträde, lanserade Mölndals museum det öppna magasinet. Här finns museets alla föremål tillgängliga i en stor, flexibel utställning.

Stadsmuseum 2011

2011 bytte Mölndals museum namn till Mölndals stadsmuseum, för att på detta sätt tydliggöra att Mölndals stad är huvudman och att museet inte är ett privat- eller hembygdsmuseum.

Under 2013 renoverades museet och i januari 2014 nyöppnades det, då med ny formgivning och nya teman i utställningarna.

Ett urval av museets tidigare utställningar, från starten 1987 fram till idag.

Dela på:

Senast uppdaterad