Bronsåldersbyn

Tyra vaknar upp inne i ett hus i en bronsåldersby. Här träffar hon en gammal gumma som ger henne olika uppgifter att lösa.

Huset

Ett uppbyggt bronsåldershus i Ekehagens forntidsby.

Bronsåldershusen var gjorda av flera stolpar som höll uppe husen. Väggarna kläddes ofta med flätade grenar och lera. Taken kan ha varit gjorda av vass. I mitten av huset fanns en liten eldstad.

Man har gjort rekonstruktioner av bronsåldershus på olika ställen. Husen som finns i spelet bygger på hus som finns i Ekehagens forntidsby, ett friluftsmuseum utanför Falköping.

Pall en

Till vänster är en 3D-modell av en pall från spelet. Till höger originalet på museum.

Pallen som gumman sitter på är skapad utifrån en fällstol från bronsåldern som arkeologer har hittat i Danmark.

Den är gjord i träslaget ask, med snidade mönster på sidorna. Sitsen var nästan helt borta men man kunde se att den var gjord av skinn från utter.

Pallen finns att se på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Kopp med nitar och askar i näver

Mugg i trä och näverask från bronsåldern.

De flesta föremål som är bevarade från Bronsåldern är av tåliga material, som brons och guld. En del föremål av till exempel tyg eller trä har ändå hittats, ofta i gravar.  

Gumman blandar medicin i en kopp av trä. Koppen har ett mönster med nitar i tenn, som på den här tiden var en mycket ovanlig och dyr metall.

Bredvid gumman och inne i huset finns också flera askar av näver. Askarna och koppen har hittats i en grav i Danmark och finns på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Solens gudomliga resa

Symboler för solen och solens resa.

Tyra får i uppdrag av gumman att rita upp solens gudomliga resa på ett altare av sten.

Det finns bilder och symboler under bronsåldern som återkommer hela tiden. Det är solen, tillsammans med fiskar, skepp, fåglar och ormar. En tolkning är att bilderna berättar om solens resa genom dag och natt.

Solen färdas under natten genom underjorden. När morgonen gryr får den hjälp av en fisk att komma upp på morgonskeppet. Fisken fångas sen av en rovfågel.

Färden fortsätter sen med en häst som drar solskivan över himlavalvet. På eftermiddagen är den åter tillbaka på skeppet och dras sen ner i underjorden med hjälp av en orm.

Dela på:

Senast uppdaterad