Egtvedflickan

Den här flickan står uppe vid eldarna, i närheten av hövdingen. Hon är baserad på en riktig person som har blivit en superkändis i den arkeologiska världen. Hon kallas för Egtved-flickan och hittades i en grav i Danmark.

Egtvedflickan ur spelet tillsammans med rekonstruktioner av hennes kläder.

Grav

Den så kallade Egtved-flickan är en av de mesta kända personerna från bronsåldern. Hon begravdes för ungefär 3500 år sedan. Graven och hennes kvarlevor har lärt oss mycket om bronsålderns folk. Hon låg i en stor kista av ek och var väldigt väl bevarad.

Flickan var klädd i en omlottkjol av ullgarn och en kort topp. Magen pryddes av en stor rund bältesplatta i brons som var dekorerad med spiralmönster.

Flickans välbevarade hår, kläder och tillhörigheter som de hittades i graven.

Hon hade fått en mängd saker med sig i graven: ett hårnät som låg i en ask, en kopp med öl. Förutom det så fanns det också kvarlevor efter ett barn, 5-6 år gammalt, tillsammans med en liten hög med kläder.

Vem var hon?

Genom att undersöka hennes tänder kunde man se att hon var ungefär 16-18 år gammal när hon dog. Bronsåldern var ett klassamhälle, och det var bara de personer som var av högre rang som fick en så pampig gravplats som Egtved-flickan.

En akrobat eller dansare?

Man har hittat statyetter med kjolar som liknar Egtved-flickans, som gör en slags akrobatik eller dans. Därför tror man att den typen av kjol kan ha burits vid ritualer. Kjolen, som var av garn med små kopparrör längst ut, var inget praktiskt plagg. Men tillsammans med den stora bältesplattan måste den ha sett väldigt effektfull ut vid dans.

Akrobater och dansare på hällristningar

På hällristningarna finns det många bilder på människor som ser ut att dansa och göra akrobatiska konster. Kanske var Egtvedflickan en av de som dansade på festerna och ritualerna de hade under bronsåldern?

Dela på:

Senast uppdaterad