Kultplatsen i Kållered

Tyra paddlar till en strand där det brinner eldar. Eldarna är en del av en ceremoni och Tyra får också i uppdrag att tända eldarna. Man har hittat spår efter hundratals eldar på den här platsen och kanske var det här bronsålderns folk firade stora högtider?

Scen från dataspelet Fylgja. Flera eldar brinner på marken. 

Kokgroparna i Stretered

Vid Tulebosjön i Kållered i Mölndal har arkeologer hittat spår av hundratals kokgropar från bronsåldern.

En kokgrop användes ungefär som en ugn. Gropen fylldes med heta stenar som värmts i öppen eld. I den varma gropen kunde man bland annat laga mat.

Rester av kokgropar fanns i långa rader på åsen längs med sjön. Fynden visar att det brann flera hundra eldar här samtidigt för ungefär 3000 år sedan.

Varför låg de här?

Det är ovanligt att hitta så många kokgropar på samma plats. Därför tror arkeologer att åsen vid Tulebosjön var en stor kultplats. Man tror att de fyra elementen, luft, eld, vatten och jord, var viktiga symboler i religionen på bronsåldern. På den här platsen möttes vatten och eld.

Kanske såg ritualerna på den här platsen ut som på hällristningar från bronsåldern? Där finns bilder av människor som gör akrobatiska konster. Kanske hoppade de över eldarna, gick på glödande kol eller hade båtar på sjön där de gjorde akrobatik? Kanske använde man röken för att skapa stämning runt sina ceremonier.

Huset vid kokgroparna

Huset vid Tulebosjön var extra stort. Husen på bronsåldern byggdes med hjälp av stora stolpar som höll uppe konstruktionen. Det är resterna efter dessa stolpar som berättar för oss nutidsmänniskor var huset stod. Man har hittat rester av väggarna, som bestod av flätade grenar. Taket kan ha varit gjort av vass eller gräs, men exakt hur det såg ut är det ingen som vet.

Dela på:

Senast uppdaterad