Tyras bronsålderskläder

Bronsåldern pågår under en lång tid och är uppdelad i flera olika perioder. Tyras kläder och smycken kommer egentligen från flera olika tidpunkter under bronsåldern. Många mönster och stilar återkommer hela denna tid så som spiralmönster och saker gjorda i brons.

Tyra huvudkaraktären i dataspelet Fylgja.

Kläderna

I Danmark hittade man en ung kvinna som var begravd med liknande topp och bälteskål som den Tyra har på sig. I spelet lät vi toppen vara röd, men egentligen vet man inte om kläderna var färgade.

De rekonstruerade kläderna finns på Nationalmuseum i Köpenhamn.

Halskrage

En halskrage i brons.

Halssmycket som Tyra har på sig är inspirerat av ett smycke som finns på Historiska museet i Stockholm. I Norden levde det under den här tiden fantastiskt skickliga hantverkare, som gjorde mycket vackra saker, ofta dekorerade med spiralmönster.

Bälteskålen

Runt bältesspänne från bronsåldern. Spännet har snirklig dekor.

Den stora skålen som Tyra har på magen tror man har varit ett slags spänne till ett skärp eller bälte. En del av dessa skålar är väldigt stora, och måste ha varit väldigt obekväma och tunga att bära.

Bensmycke

Här har vi låtit oss inspireras av de många stora spiralformer som bronsåldersfolket hade. Tyras bensmycke har samma form som en nål, som kanske användes till kläder eller hår och som har samma spiralform.

Armring från bronsåldern.

Tyras armring är gjord i brons och finns på Historiska museet i Stockholm.

Dela på:

Senast uppdaterad