Vakten

Vakten står utanför huset som ligger vid eldarna. Han har på sig några av de mest kända och vackraste föremålen som man har hittat från bronsåldern.

Bild på vakten som är en av karaktärerna i dataspelet Fylgja. 

Hjälmen och yxan

Hjälmen, skölden och yxan har antagligen bara använts för ceremonier. Yxan är gjord på ett sådant sätt att den inte lämpar sig för sådant som man normalt använder yxor till. På hällristningar ser man liknande behornade personer. Man har hittat små skulpturer som har liknande hjälmar på sig. Skulpturen visar hur två personer iklädda hjälm knäböjer bredvid varandra. I handen har de också en yxa.

Hjälmen

Bronsåldershjälm från Danmark.

Hjälmen är full av symboler som återkommer i många fynd från bronsåldern. Det tydligaste är förstås hornen. I pannan har den något som liknar en fågelnäbb. På hjässan ser det ut som att det har suttit hår fästat, nästan som manen på en häst. Det finns också ett stiliserat skepp i ornamenten. Allt detta är bilder som återkommer i myten om solens resa.

Det finns två likadana hjälmar på Nationalmuseet i Köpenhamn och de kallas för Viksøhjälmarna, eller tvillinghjälmarna, för att det är två likadana.

Skölden

Bronsålderssköld. 

Skölden kommer antagligen från Centraleuropa. Liknande sköldar återfinns i hela Europa under bronsåldern. De användes troligen i ritualer. Från antikens Rom finns berättelser om präster som dansade med sköldarna på hösten och våren. På hällristningarna i Bohuslän finns bilder på liknande ritualer. Sköldarna anses vara symboler för solen och är nära relaterade till gudarna och årstidsväxlingarna.

Skölden och yxan finns också på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Dela på:

Senast uppdaterad