Fältherren
Tyra får i uppdrag att rida till fältherrens läger för att lämna ett svärd som fredsgåva.
Folkvandringstiden var en orolig tid och man har hittat många vapen och delar av rustningar som visar det.
Hjälmen
Fältherren har en hjälm som troligen är från 500-talet eller senare. Den hittades i en grav på en plats utanför Uppsala som kallas för Vendel. Hjälmen finns på Historiska museet i Stockholm.
Graven var utformad som en båt och det fanns flera liknande gravar. De män som låg begravda här måste ha varit mycket mäktiga. De hade många dyrbara saker med sig i gravarna: svärd, rustningar, utrustning till häst, mat och fina smycken.
Svärdet
Svärdet som fältherren får av Tyra finns också på Historiska museet. Det är bara skaftet som finns kvar och det är ett fantastiskt hantverk. Skaftet är förgyllt och på det sitter flera röda ädelstenar, granater. Troligen är svärdet gjort någonstans i Frankrike.
Längst upp på svärdet finns det en form som liknar två ringar som går in i varandra. Därför kallas det ett ringsvärd och dessa ringar ihop var ett tecken på förbund. Man tror också att svärdet en gång var en diplomatisk gåva. Diplomati betyder att man löser konflikter eller bråk mellan folk eller länder.
Under folkvandringstiden kunde ett svärd vara berömt och ha ett eget namn. I den isländska sagan Hervorasagan berättas det om ett magiskt och fruktat svärd som heter Tyrfing.