Smeden

Tyra träffar en smed inne i järnåldersborgen och hon får hjälpa till att smida ett svärd i hans smedja. 

Smeden från dataspelet Fylgja.

Järnåldern har fått sitt namn för att det var då man började smida i järn. Den som hade kunskapen om hur man arbetade med järnet var smeden. Smeden var troligen en högt uppsatt person under järnåldern, eftersom hans arbete var så betydelsefullt för samhället.

Smedjan

Man vet att järnålderns folk var mycket skickliga på att bearbeta metall, både järn och guld.

Smedjan och verktygen ser ungefär likadana ut idag som på järnåldern. Om man smider för hand i mindre skala idag fungerar det på nästan samma sätt som då.

Smedjan i spelet baseras på den kopia av en smedja som finns i Lejre i Danmark. Ofta placerades smedjan en bit ifrån de andra husen på grund av brandrisken. I smedjan handskades man med glödande kol och eld i mycket höga temperaturer.

Frisyren

Smeden har en väldigt speciell frisyr, som kallas Svebisk knut. Allt hår är samlat i en knut på ena sidan av huvudet.

Arkeologer har hittat en man begravd vid gränsen mellan Danmark och Tyskland som hade den här typen av frisyr. Frisyren finns också illustrerad på reliefer och bilder och är omtalad från romarriket. Enligt sägnen hade germanska krigare en sådan här knut för att se extra stora och skräckinjagande ut på slagfältet.

Andra källor säger att det var ett tecken på att man var en fri man och ingens slav. Det var vanligt att människor var slavar då. En slav är en person som ägs av en annan person och har då ingen rätt att bestämma över sitt eget liv. Idag är det förbjudet.

Kläderna

Smedens kläder baseras på rekonstruktioner av kläder hittade i Danmark. Dräkten består av hosor, som byxorna kallas. De snöras med hjälp av remmar. På fötterna har han ett par skor eller fotskydd i läder. Förklädet är inte baserat på något fynd, men eftersom han var smed och det både var smutsigt och varmt skyddade han sig förmodligen med ett förkläde.

Dela på:

Senast uppdaterad