Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

Kommande utställning: Cyklar

Öppnar den 13 oktober. I utställningen ”Cyklar” får du möta ett av våra mest populära transportmedel i en mängd olika skepnader, från höghjuling till landsvägsracer i kolfiber. Träffa jorden-runt-cyklisten, stig in i cykelverkstan och fundera över cykelns betydelse för samhället, miljön – och för dig som individ. Det är en lustfylld utställning med mycket att upptäcka för hela familjen!

Ett litet barn står vid en röd cykel.

Två hjul, ett styre, två trampor och en sadel – tänk att en så enkel konstruktion kan ge en sådan känsla av glädje, fart och frihet! Visste du att den moderna cykelns föregångare uppfanns för ganska exakt 200 år sedan? Idag är den ett av våra mest populära transportmedel. Bara i Sverige säljs så mycket som 600 000 nya cyklar per år!

I utställningen visar vi ett gäng unika cyklar – allt från 1800-talets höghjuling till en landsvägsracer i kolfiber. Minns du pojkcykeln med limpsadel? Eller är det den tvåfärgade racern med bockstyre som tar dig tillbaka till tonåren? Eller kanske plastcykeln Itera, som lanserades i början av 80-talet men snabbt blev en flopp. Här finns cyklar som är stora och små, vanliga och ovanliga, hemmabyggda och massproducerade.

Möt cykeln som vardagens transportmedel, som samhällsnytta och som idrott. I utställningen gör vi nedslag i bland annat Vätternrundan, velodrom, BMX, Tour de France och mountainbike. Visste du att cykel-SM faktiskt anordnades i Mölndal 1956?

Följ med på cykelsemester, träffa jorden-runt-cyklisten och stig in i cykelfixarens verkstad. Har du koll på cykelns anatomi? Hör psykologiforskaren berätta om vägvreden mellan cyklister, fotgängare och bilister. Och vilka trafikregler gäller egentligen för dig som cyklar?

Pröva på att cykla med handkraft, varva ner och lyssna på cykelsagor, fundera över dina cykelminnen och spana in mängder av prylar och tillbehör. Välkommen in i en utställning för små och stora – oavsett om du är cykelnörd, cykelnovis eller bara cykelnyfiken!

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-06-28 16.39