Lyx från Lindome

Upplev museets unika samling av stolar och andra möbler tillverkade i Lindome, den sydligaste delen av Mölndals stad. Besök verkstaden, känn på materialen och inspireras av stolar klädda i moderna tyger.

Lindomestolar. En stol med vacker klädsel och en återskapad stol som är trären utan färdig sits.

Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. De specialiserade sig på att tillverka stolar efter moderiktiga förlagor. Arbetet utfördes under enkla förhållanden ute på gårdarna och möblerna såldes till förmögna kunder i Göteborg. Med tiden spreds böndernas hantverk över Sverige och ut i Europa. Fram till 1900-talets mitt var Lindome ett betydande centrum för möbeltillverkning.

Följ tillverkningen

Att tillverka en möbel var arbetskrävande och tog lång tid. I utställningen "Lyx från Lindome" kan du känna på materialen och förstå hur det råa trästycket formades till skulpterade stolsdelar.

I den animerade filmen här ovanför och på plats i utställningen får du följa processen steg för steg – från trädet som växer i skogen till monteringen av alla delar som en stol består av.

Stig in i den lilla verkstaden och upplev miljön som snickaren arbetade i. Här finns redskap som ursprungligen har använts i en snickarverkstad i Lindome.

Gamla stolar på nya sätt

Stolarna i utställningen är klädda med nya, moderna tyger. Att klä om gamla möbler är något man gjort under alla tider. På detta sätt lever de vidare, långt efter att de en gång tillverkades. I utställningen kan du se bildspelet "Min Lindomemöbel" och inspireras av personer som har inrett sina hem med det vackra hantverket från Lindome.

Titta på våra visningar

Titta gärna på våra filmade visningar från utställningen.

Museisamordnare Marie Berge visar Lyx från Lindome

Ge stolen ett nytt liv

Det är härligt och hållbart när udda gamla stolar får nytt liv med vackra tyger! Välkommen på en digital visning med museisamordnare Marie Berge på en rundtur med fokus på inredningsinspiration, om att se skönheten i möbelhantverk och glädjen i att inreda med möbler som har en historia att berätta.
Visningen ser du här!

Hanna Eklöf visar utställningen Lyx från Lindome.

Att köpa stolar på 1700-talet

Möt fru Ström som letar efter nya matsalsstolar på möbelmarknaden på Lilla Torget i slutet av 1700-talet. Här har Lindomesnickarna ställt upp sina senaste alster till hugade spekulanters bedömning.
Visningen ser du här!

Marie Berge och Hanna Eklöf visar ryggbrickor från utställningen Lyx från Lindome.

Ryggbrickorna berättar

Följ med på en stilhistorisk visning där Lindomestolarnas ryggbrickor berättar överraskande saker om sin samtid. Museisamordnare Marie Berge och antikvarie Hanna Eklöf leder vandringen genom historien.
Visningen ser du här!

Läs mer om Lindomemöbler och Lindomesnickarnas fascinerande historia.

Lindomestolar i museets utställning.

Dela på:

Senast uppdaterad