Tidigare utställningar
Här får du en sammanfattning av de större tillfälliga utställningar som har visats på museet sedan invigningen 1987 fram till idag. Utställningarna presenteras i kronologisk ordning, med den senaste utställningen först.
Livet är en fest
12 februari 2022 – 16 april 2023
Livet är en fest var en partyutställning där både glam och skam fick samsas.
Utställningen närmade sig festen som livsberusande, gemenskapsbringande lyckokick, som övergångsritual, minne för livet, tidsmarkör, avstamp och avslut. Men också som trauma, där det som skulle varit roligt i stället blev till en sorglig upplevelse.
Men om man inte vill gå på fest? Eller om man inte blir bjuden. Hur mycket kan ett firande skava?
Utställningen var en del av Mölndals stads jubileumsfirande "Mölndal helt 100". Här hittar du en digital rundtur i utställningen och på Digitalt museum har vi samlat festliga foton med anledning av utställningen.
Mat - i nöd och lust
8 februari 2020 – 28 november 2021
Utställningen handlade om det aptitretande ämnet mat. Här fick du möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och ögonöppnande fakta.
Mat är något vi alla har ett förhållande till. Och att äta är ett grundläggande behov genom hela livet. Men våra matvanor har förändrats i grunden på bara några generationer. Utställningen berörde hur vi hamnade där vi är idag, vad är det som styr vad vi äter och vad vi tycker om.
Utställningen ”Mat – i nöd och lust” var ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Besökaren kunde stiga in i skafferiet, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller lyssna till en matiga sagor.
Här hittar du en digital visning av utställningen och på Digitalt museum har vi samlat matiga foton med anledning av utställningen.
Cyklar
13 oktober 2018 – 5 januari 2020
I utställningen "Cyklar" fick du möta ett av våra mest populära transportmedel i en mängd olika skepnader, från höghjuling till landsvägsracer. Utställningen väckte tankar om cykelns betydelse för samhället, miljön – och för dig som individ. Besökaren fick stiga in i cykelverkstaden, varva ner och lyssna på cykelsagor, pröva på att cykla med handkraft och spana in mängder av prylar och tillbehör. Cyklar var en utställning för små och stora – oavsett om du var cykelnörd, cykelnovis eller bara cykelnyfiken!
Mölndals stadsmuseum Pop up
27 september 2018 – 9 januari 2019
Mölndals stadsmuseum var på tillfälligt besök med ett pop up-museum i Mölndal Galleria från det att gallerian öppnade i slutet av september till början av januari 2019. Här fick besökaren ta del av smakprov från några av våra tidigare utställningar och från vår föremålssamling. Vi visade också konst från Mölndals stads samlingar och bjöd in till olika programpunkter i den kreativa arenan. Pop up-museet presenterades i samarbete med Citycon.
För samarbetet med pop up-museet nominerades Citycon och Mölndals stadsmuseum till Swedish Arts and Business Award 2019, Kultur & Näringslivs pris för bästa affärsmässigt grundade kultursamarbeten under det gångna året.
Avtryck – människor och platser
21 oktober 2017 – 9 september 2018
Utställningen presenterade Mölndals kulturmiljöer, platser som berättar om en gemensam historia och som därför är viktiga att bevara. Men du fick också möta andra vardagliga platser och människors berättelser om dem.
Gosedjur – en mjuk utställning i en hård tid
28 maj 2016 – 17 september 2017
Utställningen visade mängder av mjuka gosedjur i alla tänkbara färger, former och storlekar! Inlånade och skänkta mjukdjur var en stor del av utställningens innehåll. Här blandades sönderälskade nallar med tankar om människans behov av närhet och trygghet. För vad är det egentligen som händer i kroppen när du kramar en nalle?
Din och min stad – bilder av Mölndal nu och då
1 november 2015 – 24 april 2016
Mölndal har genomgått stora förändringar de senaste hundra åren. Hus har byggts om eller försvunnit och nya byggnader har tillkommit. Där det tidigare fanns åkrar och ängar ligger idag radhusområden eller industribyggnader. I fotoutställningen Din och min stad visades äldre bilder av Mölndal, som ställts mot nya foton tagna på samma plats och ur samma vinkel.
80-tal
17 maj 2014 – 4 oktober 2015
Dunkande musik, stickade mohairtröjor, synthare, datorspel, mordet på Olof Palme… I utställningen 80-tal skildrades en tid av starka kontraster. Svarta tidningsrubriker blandades med glammiga kändisposters, sorg med glädje. Högt och lågt, fluffigt och kantigt – 80-talet bjöd på tvära kast!
Hembygd – någonstans i Sverige
12 januari – 6 april 2014
En utställning om ungdomars syn på hembygden, fördomar, makt och sin egen vardag. Intervjuer, fotografier, skrivna berättelser och filmer – av och med hundratals unga människor från landets alla hörn. Producerad av Rot produktion i samarbete med Arbetets museum.
Bara blått och vitt – lapp på lapp och många sömmar
1 juni – 29 september 2013
En utställning producerad av Lapptäcksverkstan i samarbete med Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och Mölndals stadsmuseum. I utställningen visades nyproducerade lapptäcksarbeten, där många var skapade utifrån traditionella mönster och samtliga gick i färgerna blått och vitt.
Åldersnoja – från vaggan till graven?
21 april 2012 – 28 april 2013
Utställningen ”Åldersnoja – från vaggan till graven?” handlade om livet och åldrandet. Berättelser, foton och föremål med gott om utrymme för egna funderingar. Vad är viktigt i olika åldrar?
Hur länge är man barn och när blir man vuxen, egentligen?
Total Cirkus – om konsten att vara människa
16 april 2011 – 18 mars 2012
En utställning skapad i samarbete med Cirkus Cirkör, Cirkusakademien, Kultur & Hjärnhälsa - Sahlgrenska Universitetssjukhuset och personer med lokalhistorisk förankring.
Här fanns bland annat pröva-på-stationer inspirerade av nycirkussällskapet Cirkus Cirkör, ett helt rum med cirkushistoria från Cirkusakademien samt berättelser om cirkusliv från artister och
personer med lokalhistorisk förankring.
70-tal! Det var alldeles nyss men för väldigt länge sedan...
22 maj 2010 – 20 mars 2011
I en kaskad av färg, form, ljud, bild och starka rörelser, förmedlade museet minnet av ett på många sätt omvälvande decennium. Utställningen byggde på upprop efter Mölndalsbornas egna föremål och minnen. Kläder, leksaker, hushållsprylar och foton strömmade in.
Barbie och Ken – dröm eller mardröm
16 maj 2009 – 25 april 2010
En utställning om dockorna, omvärlden och vår tids skönhetsideal. I utställningen visades en kavalkad av Barbiedockor, kläder, accessoarer och tillbehör.
Känsla för papper
9 okt 2008 - 26 april 2009
En utställning om ett material, ett pappersbruk och Mölndals Kvarnby. Bilder, minnen och berättelser, men vad är papper mer än papper?
Utställningen producerades av Mölndals museum i samverkan med Kvarnbyns Handpappersbruk, Lim & Handtryck, Föreningsarkivet i Mölndal, Mölndals hembygdsförening samt Papyrus Sverige AB.
Brottsplats – Game over
2 september – 14 september 2008
Natten mellan fredag 29 och lördag 30 augusti var det inbrott i museet, med skadegörelse och stöld av teknik i utställningen Datorspel. Istället för att städa undan och stänga fick brottsplatsen bli en egen utställning; Brottsplats – Game over!
Datorspel för gamers och gröngölingar
28 oktober 2007 – 29 augusti 2008
I utställningen Datorspel skildrades människor, monster och hjältar i datorspelens värld. Nytta, nöje, eller nattligt fördärv? Besökarna kunde spela och diskutera, se nostalgiprylar och följa datorspelens utveckling.
Trasmattor – och andra inslag
19 augusti – 7 oktober 2007
Nya trasmattor vävda och formgivna av ett tjugotal väverskor, samt en historisk del med gamla mattor. Utställningen var ett samarbete mellan Mölndals museum, tidskriften Vävmagasinet, kommunens hembygdsföreningar och Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal.
LEK! – en allvarlig utställning
13 maj – 5 augusti 2007
Alla barn i världen har rätt till lek. I utställningen, producerad av Riksutställningar, kunde besökarna klä ut sig, lyssna på Astrid Lindgrens sagor, leka inte-nudda-golv som Pippi, balansera som Madicken och busa som Emil.
Strandtomt i Fässbergsdalen
10 november 2006 – 5 april 2007
En utställning om boplatser under stenåldern, i samarbete med Riksantikvarieämbetet UV Väst.
Om skillnader och likheter mellan dagens och förhistoriens Mölndal och Mölndalsbor.
Bilden av Mölndal från ovan – flygfotograf Lars Bygdemark
8 september 2006 – 14 januari 2007
Utställningen visade ett urval av de cirka 250 flygbilder över Mölndals stad som fotograf Lars Bygdemark tagit på uppdrag av stadsbyggnadskontoret.
Mitt liv
18 mars – 17 september 2006
En utställning av och med sex ungdomar från Mölndal. Att vara ung, vad innebär det?
Ungdomarna hade alla valt olika uttrycksmedel, från teckningar till skulptur och film.
Det de hade gemensamt var att de alla kom från Mölndal och brukade besöka samma fritidsgård.
Via Satellit
30 mars – 3 september 2006
Utställning med konstnären Magnus Gramén, inspirerad av Mölndals Kvarnby. Fyra stora målningar, en digitalguide utomhus och ett videoverk med tre projektorer där musiker och en dansare framförde improvisationer med forsen som tema.
Reflektioner längs Mölndalsån
21 januari – 26 mars 2006
Utställning av fotograf Mikael Svensson. Genom kamerans skarpa öga fick besökarna följa med på vattnets resa som började vid Nedsjöarna och mynnade ut i Göta Älv.
Glasgruppen KKV visar glas
5 nov 2005 – 29 jan 2006
Spännande möten mellan kreativa formgivare, konstnärer och museets permanenta utställningar. Tio glaskonstnärer i Glasgruppen KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg) medverkade: Mia Branzell, Agneta Dellwik-Lantz, Anna Eggert, Gerd Ekdahl, Ulla Hultberg, Ditte Johansson, Anne Larsson, Tina Lindström, Åke Staffansson och Lotta Söder.
Bolaget Vardagsbilder
16 september 2005 – 15 januari 2006
Konstgrafisk verkstad med 30 år av bildskapande. Grafikutställning med verk av: Jim Berggren, Nina Bondeson, Jan Bringevik, Rolf Gustafsson, Britt-Marie Jern, Svenrobert Lundquist,
Nils-Erik Mattsson, Ulla Magnusson, Mona Niklasson.
Städa i tid och otid
5 september 2004 – 28 februari 2005
Skaka mattor, vädra sängkläder och damma tapeter... det gjorde mamma – men vad gör jag? Eller varför gör jag det inte? En utställning om människors relation till städning.
Skepnader
6 november 2004 – 8 mars 2005
En grupp formgivare med olika erfarenheter uttryckte sig ur ett konstnärligt och experimentellt perspektiv, med kropp och kläder som tema.
Utställare: Marie Berge, Liv Persson, Elin Grape, Pia Hansson, Lisbeth Williams, Catherine Beckman, AnnaKarin Svensson, Monica J Wretling, Eva Persson Ayeni och Margareta Bäwerholm.
"Alltså finns jag"
25 januari – 25 maj 2003
En utställning om graffitikultur. Ett samarbete mellan Mölndals museum, Vitlycke museum, Bohusläns museum, Västergötlands museum och Konstkonsulenterna i Västra Götalandsregionen.
Industrierna kring forsen
2002 – 2006
Basutställning som berättade om industrierna i Mölndal och Sveriges industrialisering.
Från istid till nutid
1987 – 2002
Basutställning som berättade om de människor som befolkat nuvarande Mölndals kommun under
10 000 år, med miljöer från skilda tider som järnåldern och 1930-talet.
Carlberg & Gunnebo – Drömmen om ett slott
20 april – 2 nov 1997
En historisk berättelse om människorna, tankarna och drömmarna bakom Gunnebo slott,
med ett rikt urval av stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlbergs originalritningar.
Änglar
24 november 1996 – 31 mars 1997
Producerad av textilkonstnär Åsa Wettre och Mölndals museum. Utställningen bestod av
Åsas omfattande samling av änglar – gamla och nya, skulpterade, målade, tryckta och broderade.
Mölndalsbro – minnen, förändring, framtid
17 mars – 3 november 1996
En fotoutställning med Mölndalsbilder från 1920-talet fram till visionerna inför 2000-talet.
Krinoliner och kortkort
5 februari – 2 december 1995
En utställning om mode och attityder till våra kroppar – om lusten att pryda sig eller ångesten
att inte duga.
Lindomemöbler
27 mars – 27 november 1994
Lindome var ett västsvenskt centrum för möbeltillverkning under 1700- och 1800-talet.
Utställningen satte möblerna i ett stilhistoriskt, men också lokalhistoriskt, sammanhang.
Textilen... i Krokslätt, Annestorp och Mölndals Kvarnby
21 mars – 28 november 1993
En utställning om arbetarna i textilfabrikerna i Krokslätt, Annestorp och Mölndals Kvarnby.
Gammalt skräp eller samlade minnen
23 maj – 29 nov 1992
Föremål och foton från museets egna samlingar, insamlade under de fem första verksamhetsåren. Vad är ett museiföremål? Vad är ett museum? Vad lämnar vi efter oss till kommande generationer?
Lapptäcken, en kulturskatt
1 februari – 29 mars 1992
Utställning om gamla svenska och amerikanska lapptäcken samt historierna bakom dem.
Vem var det som sydde och varför? Initiativtagare var textilkonstnär Åsa Wettre.
Från näckens polska till rockens roll
1 december 1990 – 31 december 1991
En utställning om folkmusik och folklig musik. Är rockmusik dagens folkmusik, och vad har discodansen gemensamt med dansen i vägskälet? Vad har musik och dans för funktion egentligen?
Är du inte riktigt klok?
16 mars – 14 oktober 1990
En utställning om utvecklingsstörda medmänniskor. Vad innebär det att vara utvecklingsstörd och hur har de utvecklingsstördas historia sett ut? Det var några av de frågeställningar som med värme och humor behandlades i denna utställning, som även blev en bok. Dessutom visades bilder från livet på skol- och arbetarhemmet Stretered.
Lära för livet – skolan i Mölndal under 200 år
12 mars 1988 – 19 mars 1989
Skolans utveckling under 200 år utifrån skolbarnens perspektiv. Tonvikten låg på skolan under 1920‑1930-talet samt på 1950-talet.
Barn på nytt med gamla leksaker
17 maj – 29 nov 1987
Leksaksutställning som byggde på systrarna Gunnel Dahlbecks och Ingvor Gullers samlingar. Många av leksakerna var slitna och sönderlekta, ibland hade de upphittats bortglömda bakom vinbärsbuskarna.
Träsmak
28 februari – 20 april 1987
Museets första tillfälliga utställning, i samband med invigningen 1987. En grupputställning av Göteborgskonstnärerna Lolo Andersson, Thomas Brolin, Tomas Niklasson, Pia Hansson och Jorma Huttu.