Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

Framtidsmässan

Jag går den breda trappan upp mot fullmäktigesalen i Mölndals stadshus. Strax ska något som inte sker så ofta äga rum i salen. Under två dagar får grupper av elever ur årskurs åtta en presentation i kommunfullmäktigesalen och de gör också ett förberett besök på en mässa i Möllans lokaler. En mässa med fokus på deras framtid.

Framtidsmässan Mässgolv

Detta är ett samarrangemang mellan Skolförvaltningen, Utbildningsförvaltningen, Näringslivsenheten och företag i Mölndal, en Framtidsmässa för alla 8:or i Mölndal. Olika företag är på plats i montrar och Mölndals stad har också några montrar.
Tanken är att visa upp olika yrken som eleverna kan bli intresserade av att utbilda sig till.

Skolförvaltningen har också en egen monter där, med representation av förskollärare, fritidspedagoger, lärare och kommunikatör.

Framtidsmässan Presentation

Presentationen i kommunfullmäktigesalen genomförs av studie- och yrkesvägledare och den varvas också med filminslag och berättelser ifrån vardagen av kommundirektör Håkan Ahlström och kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson, men och också med frågor direkt till eleverna: ”Var ser du dig själv om 10 år?”


I Mölndals stad finns fler än 260 yrken representerade och eleverna får ta del av några via film:

Jag lutar mig tillbaka och försöker tänka mig in i att vara 15 igen. Christer Ferm utvecklingschef SKF och Karin Kempe näringslivssamordnare, som också samverkat och planerat dagen tillsammans med flera andra berättar om när de var 15 och vad de drömde om då.

Jag tänker att skillnaden mot idag är gigantisk, det känns som det finns så otroligt många fler val idag. Vet vi ens vilka yrken som lurar bakom hörnet? Så spännande, vill nästan vara 15 igen.

Vad är egentligen viktigt i framtiden? Är det betyg eller är det kompetens? Vad är kompetens? Eleverna får ta del av tankar ifrån Ingegerd Gren, VD Skärningsteknik om vikten av kompetens:

Efter dragningen i Stadshuset är det dags för en förflyttning till Möllan, där olika yrken finns representerade vid olika bord. Eleverna har förberetts inför besöken med en lektion med SYV på respektive skola. De vet vad som förväntas. De har en uppgift att lösa där det ingår att samtala och ställa frågor till olika yrkeskategorier. De har med frågor som: Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vad behöver man för egenskaper för att passa i detta yrke?

Framtidsmässan Enhetschef Anna Karlsson

Jag samtalar med enhetschef Anna Karlsson, Utbildningsförvaltningen. Förhoppningen är att Framtidsmässan ska vidga elevernas syn på vad som kan vara möjliga yrken för dem i framtiden. Anna berättar om hur viktig en målbild är för elevernas motivation och att hon tycker att första dagen så här långt känns bra och vi samtalar också om att dagen ska bearbetas med en uppföljningslektion tvärgrupper på skolan tillsammans med SYV igen.

Samtal med elever

Kille 8E KVarnbyskolan


Kille 2 8E Kvarnbyskolan

Det känns också viktigt att få samtala med några elever. Jag stannar två killar Andreas Larsson och Erik Wikström ur klass 8E på Kvarnbyskolan och ber dem berätta om vad de tänker på just nu: En av dem, Andreas vet exakt vad han vill bli och vad han ska välja på gymnasiet. Han vill bli bilmekaniker och har fått tankarna och idéerna ifrån sin familj där de också valt samma väg. Erik vet däremot inte riktigt vad han vill välja men funderar på något inom IT. Han är också medveten om att det finns många vägar inom IT att välja.

Nästa stopp blir hos två tjejer.
Rebecka Uhlin/Stenholdt och Jennifer Davidsson klass 8E Kvarnbyskolan

Tjej Kvarnbyskolan Framtidsmässan


Tjej Kvarnbyskolan Framtidsmässan

De tycker det är kul och viktigt att få veta att det finns så många fler yrken än de har tänkt på. De är fokuserade på uppgiften de ska lösa, men i förbifarten nämner en av dem, Jennifer att efter uppgiften vill hon gå fram och fråga lite mer hos polisen. Ställa sina egna frågor. Härligt att se hennes iver och drivkraft.

Vi måste våga tro att allt börjar med en lärare

Blivande förskollärare Framtidsmässan

Vid ett av borden träffar jag två blivande förskollärare, Robin Lindqvist och Emelie Apelqvist. De går termin 6 och är snart redo för förskolläraryrket. Jag samtalar en stund med dem och slås av deras engagemang och längtan efter att gå ut och göra skillnad på någon förskola. Båda pratar om vikten av att ge barnens röst en plats. De hoppas få arbeta på en förskola med en profil och Emelie nämner att profil också kan vara att man har ett bra systematiskt kvalitetsarbete. Hon säger också i förbigående. ”Vi måste våga tro på att allt börjar med en lärare.” Stora ord och kanske kommer vi få se mer av dem i Mölndal.

Den här förmiddagen får mig att tänka på hur få mötesplatser vi har för våra elever att träffa människor utanför skolans väggar. Hur ska man kunna skaffa en målbild och välja om man inte vet vad som finns? Blir glad efter besök på Framtidsmässan, där en och annan elev säkert har fått med sig en del input inför framtida vägval.

Skribent: Camilla Rudevärn skolutvecklare, redaktionen Pedagog Mölndal

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Dela på:

  Senast uppdaterad 2017-10-20 13.06