Motiverad, feedback och mindset

Motivation är en spännande del i läraryrket. Hur hjälper vi eleverna att hitta motivationen och på vilket sätt hjälper vi eleverna framåt? I boken Motiverad - Feedback, mindset och viljan att utvecklas skriver Alva Appelgren om förutsättningarna för att vilja utvecklas och att vara motiverad.

Motiveradbokblogg. Foto: Josefin H Larsdotter

De elever jag har mött med väldigt låg motivation har ofta varit bland de största utmaningarna. Att då få chansen att läsa Alva Appelgrens Motiverad - Feedback, mindset och viljan att utvecklas kändes väldigt kul och spännande. Det här med statiskt och dynamiskt mindset är ju dessutom på tapeten just nu och jag har tillsammans med vår före detta specialpedagog haft många givande diskussioner kring det. Hur hjälper man sina elever att gå från ett statiskt mot ett mer dynamiskt mindset och hur får man dem att våga gå utanför sina egna ramar?

Boken är inte specifikt riktad mot elever och skolans värld utan jag märker att jag under tiden jag läser ofta reflekterar kring min egen motivation och även kring min syn på mina barns och min familjs inställning till motivation. Helt enkelt en bok som får igång hjärnan och inspirerar till nya tankebanor.

Appelgren blandar forskningsresultat med konkreta exempel och en ganska lättfattlig text, vilket gör att i alla fall jag snabbt fastnar i boken och vill läsa och lära mig mer. Något som jag själv mycket funderar kring i min lärarroll är att vi alltid förväntar oss att eleverna skall vara motiverade, oavsett om det är ett ämne de är intresserade av eller ej, ofta tas inte heller hänsyn till vilken lektion i ordningen eleverna har eller andra yttre omständigheter.

Jag tror att man behöver ha en större bild av den enskilde eleven för att kunna hjälpa hen vidare och till att hitta sin motivation. Detta tas det även fasta på i boken och vi uppmuntras att se längre än vad vi ser vid första anblicken. Är eleven ”bara lat” eller finns det mer bakom som vi kan arbeta med för att komma vidare?

En sak som jag uppskattar med boken är att man kan kasta sig in i den i nästan vilket kapitel man vill, beroende på vad man är intresserad av eller om man har stött på ett specifikt problem som man vill ha nya infallsvinklar på.

Boken passar för dig som nyfiken på det här med motivation och mindset och även om jag har läst den med mina ”lärarögon” är det en bok som passar oavsett yrkesgrupp. En bok att läsa i hängmattan i sommar kanske?

Josefin H Larsdotter
Lärare Sinntorpsskolan 4-9

Motiverad - Feedback, mindset och viljan att utvecklas av Alva Appelgren. Natur & kultur 2019

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad