Sök EU-pengar

Du kan söka EU-pengar inom olika projekt för att berika verksamheten och få det där lilla extra till skolan, tipsar Birgitta Franzén, pedagog på Hallenskolan som berättar om hur hon jobbat internationellt.

På två år har UHR (utbildning- och högskolerådet) fått nästan fördubblade anslag från EU till internationella projekt skolor emellan, så kallade K2-projekt. 2017 delade de ut drygt 4 miljoner Euro. I år har de nästan 7,5 miljoner Euro till förfogande. Fantastiskt eller hur?

Jag har drivit ett 2-års projekt om elevinflytande i skolan som kommer att avslutas i augusti 2019. Vi har varit 4 skolor i 4 länder som arbetat med likabehandling och fungerande klass- och elevråd. Vi lärare har tillsammans med elever besökt varandra, haft workshops, bytt lektionsidéer, startat upp och utvecklat våra klass-och elevråd, vidgat vår omvärldsbild samt ökat vår egen kompetens. Jag kan ärligt säga att detta varit den i särklass bästa fortbildning jag haft på de 30 år jag arbetat som lärare.

Du kan söka pengar för att jobbskugga, medverka i konferenser eller driva/medverka i projekt. UHR välkomnar fler ansökningar då de har mer pengar än de kan dela ut i skrivande stund. Det finns alltså stora möjligheter för oss att bidra med kompetenshöjning och ökad kvalité till vår verksamhet utan att det dras pengar från befintlig budget. Guldkant på tillvaron kallar jag det då jag upplevt elever höja sin självkänsla, förbättrat sin engelska och fått vänner för livet ute i Europa. Jag själv har höjt min kompetens inom flera områden och även jag har knutit vänskapsband genom Europa.

Allt för att jag för drygt 2 år sedan fick en idé om att söka EU-pengar!

Bra internetsidor

eTwinning (för att leta partnerskolor): https://www.etwinning.net/sv/pub/index.htm

School Education Gateway (Europas onlineplattform för skolutbildning): https://www.schooleducationgateway.eu/sv/pub/index.htm

I stadshuset sitter dessutom Gabriella Lapadatovic, verksamhetsutvecklare med ansvar för bland annat internationella samarbeten. Hon kan svara på många av dina frågor samt vara behjälplig vid en projektansökan.

Birgitta Franzén
Pedagog och koordinator
Hallenskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad