Erasmus+ om inkluderande utbildning

Almåsskolan har sedan 2023 ett pågående projekt inom Erasmus+. En del i projektet var en kurs på Teneriffa med strategier för hur alla elever kan inkluderas i våra klassrum.

Projektet har gett skolorna möjligheten att stärka sina organisationer och kompetensutveckla sin personal genom medfinansiering från EU. Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte utomlands inom bland annat utbildning. Skolförvaltningen är ackrediterad inom Erasmus+ och ansöker årligen om en budget därifrån för att möjliggöra kompetensutveckling utomlands för våra medarbetare.

Från Almåsskolan var vi fem personer som fick möjlighet att åka till La Laguna på Teneriffa i början av januari av 2025. Vi fick ta del av kursen: “We Are All Special: Inclusion and Support for Students with Special Needs In and Out of the Classroom.”
Vi var två pedagoger och tre personer från vårt psykosociala team.

Kursen handlade om att det finns olika grader av inkluderande utbildning för elever med speciella behov. Det kan röra sig om elever med bland annat: Npf, Intellektuella svårigheter, nyanlända, begåvade barn, fysiska hinder eller social utsatthet.

Studie om ohälsa

En studie förra året visade att ohälsa berodde till stor del på skärmtid, brist på lek, brist på frisk luft, höga krav/stress m.m. vilket har påverkat elever mycket de senaste åren. Elever med speciella behov har generellt: Svårt för att förstå sig själva, svårt med koncentration och uppmärksamhet, svårt med relationer och de är ofta frustrerade samt impulsiva.

If they can´t learn the way we teach, we teach the way they learn.
(Ole Ivar Lovaas.)

Bild med känslor

Här är ett exempel på hur bild kan användas för att identifiera olika känslor och var de upplevs sitta i kroppen. En annan uppgift var att tre personer tillsammans fick fylla i färgfälten i en mandala utan att prata med varandra.

Strategier för inkludering

I kursen fick vi lära oss om olika strategier för hur vi kan inkludera alla elever i våra klassrum, även de med speciella behov. Genom att lära känna eleverna, inte jämföra elevernas prestationer och ge instruktioner på olika sätt skapar vi en trygg plats.

Att skapa meningsfullhet genom att låta alla barn lyckas i något, belöna små framsteg och vara nyfiken på dem, är framgångsfaktorer för inkludering. För att ytterligare inkludera alla elever är övningar med avslappning och kreativitet gynnsamma.

I kursen fick vi göra konkreta övningar i stresshantering och mindfulness som andningsövningar, kreativt skapande, fotografi, rörelse och att skapa musik. Allt för att få oss att vara mer i nuet, känna glädje och minska stressen. Några övningar vi har påbörjat och som vi ämnar utveckla vidare är att prata om vad som stressar eleverna: ”Var sitter stressen i kroppen och hur kan vi reducera stressen genom andningsövningar och kreativt målande?” Vi planerar även att sprida vår kunskap om elever med speciella behov till hela kollegiet på Almåsskolan för att öka inkludering i klassrummet.

Johanna Sandberg, kurator
Beatrice Wikner, kurator,
Anna Lustig, bildlärare,
Camilla Lisleby, slöjdlärare
Katarina Jakobsson, coach/samordnare.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad