Erasmusprojekt i Florens
En grupp lärare från Almås- och Valåsskolan har genom ett Erasmusprojekt deltagit i en kurs i Florens. Syftet är att främja en mer dynamisk och kreativ miljö i klassrummet för att uppmuntra och stimulera elevernas intresse för lärande.

Under hösten 2024 fick vi, fem lärare från Almås- och Valåsskolan, möjligheten att åka till Florens för att delta i kursen A Satisfying Schools Experience - Strategies and Skills for Teachers. Kursen är en del av våra skolors gemensamma Erasmusprojekt som delfinansierats av Erasmus+ som är EU:s program för bland annat utbildning. Programmet stöder arbetet med det europeiska området för utbildning, handlingsplanen för digital utbildning och den europeiska kompetensagendan.
Det är en kurs som har skapats för lärare som vill främja en mer dynamisk och kreativ miljö i klassrummet för att uppmuntra och stimulera elevernas intresse för lärande. Vi hade höga förväntningar på kursen när vi begav oss iväg mot Landvetter en söndag i oktober. När vi återvände en vecka senare hade alla våra förväntningar införlivats. Vi återvände med nya idéer, kunskaper och praktiska övningar som vi ser fram emot att delge och testa med våra elever och kollegor.
Kursen var indelad i fem teman:
- positiv psykologi
- kommunikation
- kreativitet
- stress & Mindfulness
- återhämtning & Reflektion
Hela upplägget grundades i aktivt deltagande. Det var många praktiska uppgifter som man genomförde både enskilt, i par och i grupp. Varje kursdag startades med en icebreaker, en övning för att komma i rätt stämning för dagen. Dagen avslutades med en summering av vad vi lärt oss under dagen och vad nästa steg är.
Vilka utmaningar känner du i ditt yrke och ditt liv och hur du ska ta dig an dem?
Under andra dagen handlade det mycket om kommunikation och känslor. Vi pratade om olika typer av känslotillstånd och hur dessa påverkar oss samt förståelse för att alla typer av uppförande är någon form av kommunikation. För att förstå en känsla måste du ha känslan inom dig. Det visar alltså på vikten av att uppleva och diskutera känslor i klassrummet såväl som i arbetslaget.

Dag tre handlade om kreativitet. Vi fick träna på att uppfinna och tillverka någonting nytt i grupp, här fanns inga rätt eller fel utan vi uppmuntrades till att tänka utanför boxen. Vi lämnade sedan skolan för att gå på studiebesök. Vi fick då tips på appar att använda oss av så att man som lärare kan följa sina elever under sina uppdrag som vi lärare skapat. Dessa appar är användbara för alla ämnen och stadier i skolan.
Dag fyra fokuserade vi på stress och mindfulness. Vi pratade om utbrändhet och hur man minskar stress hos både pedagoger och elever. Vad får dig att må bra, vad vill du hålla bort från ditt liv och vad är utom din kontroll. Lär dig skilja på vad du kan påverka och vad som är inom och utom din kontroll.

Dag fem, och därmed den sista dagen, handlade om motivation och vad som motiverar dig själv och dina elever och hur håller vi upp motivationen i klassrummet. Om du själv, som lärare, inte är motiverad kan du inte motivera någon annan. Här tränade vi på att identifiera upplevda problem och gavs förslag på hur man kan hitta gemensamma lösningar.
Vad vi tar med oss
En stor skillnad mot kurser i Sverige var att fokus låg inte bara på elever utan även på lärarnas mående och utveckling. Ju mer lärarna känner till om sig själva, vad som får dem att må bra, motiveras och utvecklas desto mer kan de ge sina elever.
Fokus under första dagen var mycket på övningar som får dig att må bra, bli glad och vad som får dig att blomstra. Det är först när vi lärare blomstrar som våra elever kan blomma ut. Ju mer positiva tankar desto hälsosammare och gladare blir både vi lärare och elever.

Vårt fortsatta arbete
Vi känner att det har gett oss mycket att vi lärare som fått åka iväg har representerat vår enhet i alla olika stadier. Vi har haft representanter både från låg-, mellan- och högstadiet och det har gett en stor vinst för likvärdigheten och samsynen på vår enhet. Att vi dessutom fick möjligheten att göra detta utanför skolan och landets gränser tillsammans med lärare från andra europeiska länder har gett oss insyn i andra länders skolsystem och arbetssätt. Vi återvände till Sverige med mycket motivation och många nya idéer som vi nu ska dela med oss av till våra kollegor under kommande arbetslagsträffar så att de kan nå ut till alla klassrum och eleverna på våra skolor.
Under förra läsåret har vår skolenhet haft fokus på Lektionsdesign och Rörelsesatsningen som anordnas av RF SISU. Det här arbetet fortsätter vi med under nuvarande läsår och där har vi tack vare den här kursen fått med oss både fördjupade och kompletterande kunskaper.
Jessica Gustafsson, lärare Almåsskolan
Patrik Blomberg, lärare Almåsskolan/Valåsskolan
Ida Birkeland, lärare Valåsskolan
Karl Wallroth, lärare Almåsskolan
Anna-Karin Järnstedt, lärare Valåsskolan
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer

Internationella bloggen
Vi som samarbetar världen över skriver om våra resor och lärdomar.
Kommentarer