Digitalisera mera – så kan du göra!

Nu är det mer aktuellt än någonsin att låta undervisningen gå mot det digitala. Utgå från dina egna förutsättningar och testa dig fram till metoderna och verktygen som passar dig och dina elever.

Jag heter Viktor Ekström och jag jobbar som musiklärare på Mölndals kulturskola, med uppdrag i både grundskola och kulturskola. Jag har alltid intresserat mig för digitala verktyg i alla dess former. Idag bedriver jag min undervisning genom att lägga ut allt material i Google Classroom och på Youtube. Jag använder varken papper eller böcker. Det mina elever behöver kan de komma åt via sin dator eller telefon.

Många av mina elever uppskattar när jag spelar in instruktionsfilmer för till exempel gitarrspel. Jag lägger då upp dessa på Youtube som ”olistat”, det innebär att man endast når innehållet om man har tillgång till länken.

För att göra instruktionsfilmerna har jag byggt en portabel studio som jag alltid har tillgänglig. Den består av till exempel externt ljudkort, mikrofoner, trummaskin och webbkameror. Denna studio kan jag när som helst rigga upp för att spela in en video, sända något live eller spela en musikbakgrund. Jag kan även använda studion för att med bra kvalitet låta elever ta del av undervisningen via länk.

Vara med trots frånvaro

På grund av omständigheterna kring corona är många elever frånvarande från lektionerna. Då vi på min arbetsplats har tillgång till Google Meet har jag börjat använda videosamtal i undervisningen. Jag lägger upp en länk till mötet i Google Classroom ca 5–10 minuter innan lektionen ska börja. De elever som är hemma och är lindrigt sjuka kan då logga på och vara med på lektionen hemifrån. Detta uppskattas av både elever och vårdnadshavare.

Jag sätter fast kamera och mikrofon på en stol i klassrummet bland de andra eleverna. När lektionen startar kan de frånvarande eleverna se mig och höra allt som sker i klassrummet. De kan även välja att prata och då hörs det ut till de övriga eleverna. Jag hoppas och tror att detta tillvägagångssätt kan användas även i framtiden, för att till exempel få med elever med upprepad och lång frånvaro på lektionerna.

Våga prova!

Mina bästa tips för att komma igång med digitala verktyg i undervisningen är att våga experimentera och prova olika program och tillvägagångssätt. Du behöver hitta de program och den utrustning du känner dig bekväm med och sedan fundera över hur du kan utveckla undervisningsmetoderna. När jag får en ide är jag aldrig rädd för att testa den direkt med mina elever. Att våga prova är första steget!

De digitala verktygen ska vara ett komplement till undervisningen. Ett sätt att förenkla och förtydliga det du vill nå ut med till eleverna. Utgå från din pedagogiska planering och fundera över var du skulle kunna få in digitala verktyg. Därefter letar du upp passande program/appar som hjälper dig nå ut till eleverna så att de kan tillägna sig kunskaperna.

För att hitta lämpliga program brukar jag söka på google och Youtube. Jag hämtar ofta inspiration från olika youtubers och försöker lista ut vilka program de använder så att jag själv kan applicera dem i min undervisning.

Dessa program använder jag:

  • Soundslice: Webbsida som låter mig lägga till noter/tabulatur till mina instruktionsvideos på ett enkelt sätt.
  • Open broadcaster software: Program för att till exempel streama när man spelar datorspel. Jag använder det för att få till en bra layout då jag gör instruktionsvideos
  • iMovie: Videoredigeringsprogram för mac som jag använder till att redigera mina filmer vid behov
  • Keynote: Bildpresentationsprogram där jag gör presentationer och instruktioner till instrumentspel
  • MIDIculous: Virtuell keyboard som jag lägger in i mina pianovideos för att visa tangenternas namn då jag spelar tonerna
  • Musescore: Program för att skriva noter
  • Garageband: Program för inspelning av ljud och musikskapande
  • Soundtrap: Online-verktyg för inspelning av ljud och musikskapande. Tillgänglig på de flesta plattformar.
  • Youtube: Här lägger jag upp mina instruktionsvideos
  • Classroom: Lärplattform.

Viktor Ekström
Musiklärare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad