Profilen Kristina Olander Geraghty

I det här porträttet möter du bibliotekarien Kristina som berättar om sitt roliga jobb med elever och pedagoger på Fässbergsskolan.

Kristina Olander skf

Vem är du, Kristina?

Jag är en glad person som har ett brett intresse som sträcker sig från brödbak till spel, både bordsspel men även tv-spel. Jag har flera utbildningar i bagaget men den som är mest är aktuell just nu är min biblioteksutbildning. Jag har arbetat som skolbibliotekarie i ca 6 år, där de första 3 åren var på Gårdstensskolan i Angered men sedan 2016 arbetar jag heltid på Fässbergsskolan som bibliotekarie och IKT-ansvarig. Att få arbeta som bibliotekarie på en skola är en fantastisk upplevelse där varje dag inte är den andra lik. Jag har svårt att tänka mig att jobba med något annat just nu då jag skulle sakna surret, lugnet, frågorna, skratten och allt annat som ryms inom skolans alla väggar.

En riktigt bra dag på jobbet vad händer då?

En riktigt bra dag är när biblioteket omväxlande fylls med elever och surr till lugnet när bara några få sitter och pratar och skrattar eller jobbar med skolarbete. Mötet med eleverna är den viktigaste delen av mitt yrke och då kan frågorna vara:

- Har du någon bra bok?

- Var hittar jag information om ..?

- Har du plåster?

- Vet du när min lektion börjar?

- Kan jag få låna en penna?

- När kommer boken jag vill ha?

- Jag kommer inte in på min dator, kan du hjälpa mig?

- Har du läst alla böcker i biblioteket?

Vilket är ditt bästa yrkestips?

Använd bibliotekarien! Skolbibliotekarier besitter överlag enorma kunskaper inom informationssök och källkritik som faktiskt går lite utöver det vanliga. Det är det vi har utbildat oss i, det är det vi jobbar med varje dag. Ett av de bästa tillfällena är när jag som bibliotekarie tillsammans med en pedagog få arbeta med informationssök och källkritik i klassrummet med eleverna. Det är ett samarbete där min kunskap inom mitt ämnesområde blandas med pedagogens kunskap. Det är i detta samarbete som vi tillsammans kan ge eleverna de bästa förutsättningarna i skolan. För att detta ska bli riktigt bra måste jag som bibliotekarie vara med genom hela planeringen, från början till slut. Samarbetet måste synas både i klassrummet men även utanför.

Som bibliotekarie har jag självklart stora kunskaper om böcker. Det ingår i min yrkesutövning att läsa böcker och hålla mig uppdaterad kring nyheter och tendenser. Böcker är färskvara och elever vill läsa nya böcker då innehållet i en bok åldras lika snabbt som allt annat i samhället. Därför är det viktigt att skolbiblioteken sponsras och ges möjlighet att faktiskt ha ett bra bokbestånd som är föränderligt. Ska man sen läsa böcker gemensamt är det bra att kolla runt och prata med bibliotekarien om vad som kan vara lämpligt att läsa och vad som finns tillgängligt både på det lokala biblioteket men även vad som finns tillgängligt på Cirkulationsbiblioteket. Cirkulationsbiblioteket är Mölndals stads gemensamma böcker som finns tillgänglig för utlån i form av klassuppsättningar och temaläsningar. Det är bibliotekarierna i skolbiblioteksnätverksgruppen som väljer och köper in dessa böcker. Kopplat till skolbiblioteken finns också ett flytande bestånd av böcker på många olika modersmål. Dessa böcker är utspridda på de olika skolorna men skickas dit de behövs allra mest eller där de är mest efterfrågade.

Det är väldigt viktigt att man dessutom tar bibliotekarien till hjälp i själva läsandet! Det kan vara både som inspiratör men även som medpedagog vid boksamtal. Vill man ha tips på bra böcker finns det möjlighet att läsa om dessa på Mölndals Skolbiblioteks hemsida. https://sites.google.com/gafe.molndal.se/molndalsskolbibliotek

Vad är bästa möjliga Mölndal för dig?

Bästa möjliga Mölndal är när vi bibliotekarier får vara med och påverka elevernas möjlighet till måluppfyllelse genom att arbeta tillsammans med pedagogerna på skolan!

Skicka med en utmanande fråga till oss!

Hur vill du att ditt kommande samarbete med din skolbibliotekarie ska se ut? Vad har du för förväntningar?

Tusen tack Kristina för att du delade med dig av dina tankar!
Madeleine Bergenkull

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad