Profilen Jens Edvinsson

Här möter du grundläraren och rastaktivisten Jens Edvinsson på Valåsskolan. Hans stora engagemang handlar om att skapa aktiviteter som gör skillnad för eleverna på lektionen, på rasten och i fritidshemmets verksamhet.

Jens Edvinsson grundlärare Valåsskolan

Vem är du?

Jag är grundlärare med inriktning fritidshem och musik. Jag jobbar i Lindome på Valåsskolan som är en F-3 skola. Jag har musiklektioner med skolans alla elever. Sedan jobbar jag på fritids på eftermiddagarna.

På lunchrasterna är jag något som kallas för rastaktivist. Det här är en bra ingång för de elever som känner att de kanske inte har någon att vara med på rasten. Jag har en aktivitetstavla där det tydligt står med text och en bild vad det är för aktivitet just den aktuella dagen.

På fredagar kör vi musik som tema. Då brukar vi köra limbo eller dansstopp. Att vara rastaktivist innebär dessutom att jag försöker att involvera eleverna att själva hålla i aktiviteten. I årskurs 3 får de även vara med och planera. Sedan är det också viktigt att eleverna håller i sina egna aktiviteter. Det här är ett sätt att stimulera det.

Kan du berätta mer om ditt musikengagemang?

Musiken är något som jag brinner mycket för. Bara det att kommunicera med eleverna på fritids genom att ta fram gitarren och spontant hitta på en låt som handlar om det de gör för tillfället. Eller ta med ett instrument på utflykten till skogen så vi kan sjunga tillsammans. De gör att de förstår att musik inte bara är något man sysslar med på en musiklektion, utan att det verkligen är något man kan ha med sig i hela livet. Att skapa egna låtar på surfplattan är också något som är väldigt uppskattat av eleverna.

En annan bra tillgång i yrket är att jag ägnar mig åt att tävla i E-sport och gaming på min fritid. Det innebär att jag kunnat knyta an till elevernas egna intresse på det området. Att ta tillvara på den drivkraften och motivationen och koppla det till skolarbetet. Vi har på fritids bland annat kopplat matematik till pyramidbygge i spelet Minecraft.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut?

Det är när man känner att man verkligen tillför något för någon. När eleverna blir inspirerade av en ny aktivitet som jag introducerar. Det är fantastiskt att komma tillbaka till skolan efter en helg eller ett lov och man möts av en kram från en elev som undrar om vi inte kan leka den där nya leken igen. På min utbildning så lärde vi oss något som kallas ”dela kicken” som handlar om kicken man får av aktiviteter som gör skillnad för eleverna.

Har du något bra yrkestips?

Tänk på att just dina idéer kan tillföra något nytt till den verksamhet du jobbar i. Ta tillvara på varandras erfarenheter och gör något bra av det.

Vad är ”bästa möjliga Mölndal varje dag” för dig?

När eleverna känner sig trygga i skolan och på fritids. När de får med sig något som gör skillnad för dem i livet. Att få vara en del i de första stegen på den resan.

Kan du skicka med en utmanande fråga till oss alla?

Jag har sedan tonåren haft med mig citatet ”It’s nice to be important, but it’s more important to be nice” Vilket för mig handlar om att ha tillgång till barnet inom sig när man möter eleverna. Så var finns barnet inom dig?

Text: Anders Eriksson
Foto: Ann Lindkvist

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad