Profilen Jesper Pehrson

Jesper Pehrson är lärare på Sinntorpsskolan. Att möta ungdomar där de befinner sig för stunden ser han som en förutsättning för att lyckas som lärare. Jesper brinner extra mycket för Toleransprojektet som rustar eleverna med öppenhet och tolerans.

Vem är du?
Jag har arbetat på Sinntorpsskolan sedan 2011 och är legitimerad lärare i historia, samhällskunskap och spanska. Jag undervisar i åk 6-9. Egentligen hade jag tänkt bli en framgångsrik ekonom, men jag förstod ganska snart under min utbildning att jag var mer intresserad av samhällsfrågor än pengar.

Efter att jag testat arbeta som lärarvikarie så förstod att jag hittat rätt. Just det här med att möta ungdomar och deras frågor gjorde att jag fastnade för läraryrket.

Berätta lite mer om din yrkesroll
Vissa dagar är jobbet mer krävande. Andra dagar svävar man på moln när man går hem. Det viktiga är att se alla elever som individer. De har olika egenskaper och kommer till skolan med olika erfarenheter och upplevelser i ryggsäcken. Vissa dagar kan du trycka på gasen för att det är ett bra läge för en elev. Andra dagar kan du bara nudda vid gasen för att det är så skört. En sån dag är det en bedrift att eleven lyckats ta sig till skolan. Att se och förstå det här är många gånger den stora utmaningen.

Toleransprojektet
Något som ligger mig varmt om hjärtat är Toleransprojektet. Det är ett projekt med elever från Sinntorpsskolan, Almåsskolan och Streteredsskolan. Arbetet handlar om tolerans, öppenhet och demokrati. Hur vi ska vara i mötet med varandra. Temat för projektet känns mer aktuellt idag än någonsin.

Vi tror att Toleransprojektet är ett sätt att rusta våra ungdomar till att vara en motkraft som står för öppenhet och demokrati i samhället. Vi avslutar projektet varje år med en resa till Polen för att besöka platser i förintelsens spår. Tyvärr så var vi tvungna att ställa in vår resa i år på grund av kriget i Ukraina.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut?
Det är när jag får fokusera på att vara med ungdomarna. Inte bara på lektionerna utan även samtalen med eleverna i skolans fik. Förtroendet som man får från dem i olika frågor. Ibland är det viktiga saker och ibland är det bara skratt och skämt. Det är en bra dag för mig.

Har du något bra yrkestips?
Ha inte för stora krav på dig själv. Du ska orka ett helt arbetsliv. Många gånger är det ok att sikta lagom högt.

Kan du skicka med en utmanande fråga till oss alla?
Vad gör du för att hålla vår demokrati vid liv?

Text: Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad