Profilen Ulrika Björk

För rektor Ulrika Björk är det viktigt att alltid tänka på människors bästa och att tro på deras förmåga. Nu är hon med och planerar och utvecklar nya Västerbergsskolan som ska göra skillnad för eleverna i Bifrost.

Vem är du Ulrika?
Jag är en obotlig optimist som brinner för att hitta lösningar och förändringar som leder till något gott. Även när det är som mest motgångar så hittar jag alltid något positivt. Det är en kraft som gör att jag kan behålla glädjen i det jag gör i med och motgång. Jag utbildade mig till rektor för grundskolan efter flera år som gymnasielärare i svenska och historia. På individuella programmet mötte jag ofta elever med många skolmisslyckanden bakom sig. Jag ville ha möjligheten att påverka elevernas skolgång mycket tidigare. Jag brinner ju för de här eleverna som inte riktigt tror på den egna förmågan och som inte får rätt förutsättningar. Nu kan jag vara med och besluta om insatser tidigt och förhoppningsvis göra skillnad på riktigt.

Berätta lite om din yrkesroll just nu
En stor del av min tid som rektor handlar just nu om bygget av nya Västerbergsskolan. Tillsammans med kollegor, personal och projektsamordnare Anders Göransson tar vi reda på vilken funktion varje rum på skolan ska ha. Alltså hur vill vi arbeta i klassrummen så det passar våra elever. Det innebär att lyssna in både personal och elever hur de vill ha det. Det är så viktigt att den här nya skolan blir bra och att klassrumsmiljön gynnar lärandet på bästa sätt. Vi vill få till känslan av en liten skola i en stor skola. Jag vill bevara den intima familjära känslan som fanns i den gamla skolan och som vi har nu. Vilket är en utmaning när vi ska växa och vårt upptagningsområde förändras. Idag är vi ca 200 elever och skolan byggs för 570 elever.

Vi har också lagt mycket energi på att skapa en skolgård med flera zoner som ska passa olika elever. Ställen för de som vill tävla tillsammans i olika lekar men också platser som är mer lugna. Vi vill även att skolan ska kunna användas på kvällar och helger, som ett kulturellt centrum, eller som man säger ”skolan mitt i byn” . Så den blir en levande plats för hela samhället och något för alla i Bifrost att vara stolta över. Skolan ska vara klar till skolstarten hösten 2025.

Hur ser en riktigt bra dag på jobbet ut?
När jag får tiden att besöka lektioner och träffa elever och personal. En bra dag är också en dag med effektfulla och meningsfulla möten som ger lösningar och nya perspektiv. Där jag blir utmanad att tänka om och tänka nytt. Det gillar jag. En riktigt bra dag är också när vi på våra lärarkonferenser lyckas med det kollegiala lärandet så det blir gynnsamt för våra elever i praktiken.

Har du något bra yrkestips?
Mitt tips är att som ledare agera etiskt och autentiskt. Att alltid tänka på människors bästa och att tro på deras förmåga samt att vara dig själv som ledare

Kan du skicka med en utmanande tanke till oss alla?
Följande citat från forskaren Simon Elvnäs på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) får symbolisera hur en ledare kan utöva sitt ledarskap så att verksamheten inte bara blir effektiv utan effektfull.

”En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem. Så vem är bäst på att flyga? Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag?”

Text och bild
Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad