Sinkadusen - en mötesplats

Sinkadusen är namnet på förskolans kreativa resurscenter i Mölndal. En mötesplats mellan människor, material och miljö i ett hus för kreativitet, kompetensutveckling och digitalt utforskande.

Carina, Sinkadusen. Foto: Anette Eskilsson

Carina Eriksson, kreativ ledare på Sinkadusen.

Plats för kompetensutveckling

2016 slog Sinkadusen upp sina portar för Mölndals pedagoger och barn. Det hela började med en idé om ett kreativt återanvändningscenter i Mölndal. Efter en omvärldsspaning på bland annat Idéan i Umeå utvecklades tankarna till att också erbjuda en fysisk plats för kompetensutveckling och möten och språkande på många olika sätt.

Sinkadusen2. Foto: Marie Eriksson

En lyckoträff

Huset som blivit Sinkadusen var tidigare klubbstuga för Mölndals friidrottsförening och ligger på Torallastigen 5. Nu har det genomgått en stor förvandling och byggnaden är tillräckligt stor för att rymma både ett kompetensutvecklings- och återanvändningscenter. Namnet Sinkadusen kommer från ett franskt tärningsspel med mål att få fem (cinq) och två (deux) vilket då betyder ”Lyckoträff”. Det var så vi kände när vi hittade huset - här fanns det utrymme vi letat efter.

Sinkadusen 3. Foto Anette Eskilsson

Rum för att mötas

På övervåningen på Sinkadusen finns ett flertal rum för olika typer av möten och där återfinns även Språkoteket. Dit kan pedagoger komma för att få inspiration till språk- och kommunikationsutvecklande arbete tillsammans med förskolans specialpedagogiska team. Det finns även möjlighet att låna material.

Skatan återanvändningscenter

I bottenvåningen av Sinkadusen huserar Skatan återanvändningscenter. En grundidé i huset är att ta tillvara på återbrukat material på flera plan, alla möbler kommer därför från verksamheter som skulle byggas om eller avyttras. Centret har ett samarbete med företag i Mölndal för att tillvarata spillmaterial. Skatan har öppet varje vecka för att pedagoger ska kunna hämta miljögranskat material som sedan kan berika arbetet och lärmiljöerna på förskolorna.

Skatan. Foto: Marie Eriksson


Så här kan en vecka på Sinkadusen se ut
:
- Schemalagda tider för materialhämtning på Skatan.
- Nätverksträffar för pedagoger.
- Föreläsning med förskolans specialpedagogiska team, mentorer eller verksamhetsutvecklare.
- Processtödjarutbildning för pedagoger i Mölndals stad.
- Workshops med digitalt utforskande.
- Studiebesök från andra kommuner.
- Barngrupper skapar på Skatan.
- Samordnarträffar i Läslyftet.
- Förskolor har APT och besöker Skatan och Språkoteket.

Sinkan, webbägg. Foto: Marie Eriksson

Materialet i centrum

På Sinkadusen skapas relationer mellan människor, rum och material i centrum. Vi tänker att rest- och spillmaterial är ett material med massor av kreativa möjligheter. Det lockar till undersökande eftersom det inte finns några ”rätt eller fel” inbyggda i materialet. Sinkadusens målbild lyder:

Genom estetiken bjuder vi in till möten mellan människor, material och miljö. Med hjälp av flera språk utmanas vi att tänka innovativt. Det är i mellanrummet det händer.

Pedagogernas förhållningssätt till materialet spelar stor roll för hur barnen möter materialet. Det sätt vi presenterar materialet sätter spår i verksamheten. Därför erbjuder Sinkadusen många möjligheter då pedagogerna själva får lära känna materialet innan det tas ut till stadens förskolor. Det kan vara genom utbildningar, nätverksträffar och workshops för att skapa en förståelse för materialet och känna att det är en tillgång i verksamheten.

Sinkan6 Foto: Anette Eskilsson

Barngrupper på Skatan

Barngrupper erbjuds också verksamhet på Skatan. Mölndals förskoleverksamheter kan anmäla sig för att komma på besök med en mindre grupp barn och pedagoger för att jobba med rest och spillmaterial på olika sätt.


Carina Eriksson och Marie Eriksson

Sinkadusen ligger på Torallastigen 5, intill Bosgårdsskolan, i centrala Mölndal.
Kontakt: carina.eriksson@molndal.se

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad