Med kameran som verktyg - Barnfilmskolan

Ett sätt att leva demokrati på våra förskolor är att ge barn många möjligheter att göra sin röst hörd. Förmågan att spela in, avläsa och förhålla sig kritiskt till bilder är nödvändiga kompetenser i utvecklingen och byggandet av samhället.

barnfilmskolan1

Under hösten 2019 har det pågått ett projekt i Mölndal där barnen på Vommedalens, Östergårdsskolans och Stretereds förskolor har arbetat med Barnfilmskolan i projektet ”Kameran som ett verktyg.” Mattias Jonsson och Martin Sjögren från Barnfilmskolan syns på bilden ovan tillsammans med Camilla Stenman Svensson och Massumeh Salehnamadi.

Barnfilmskolans insats bekostas av bidrag från Skapande skola/förskola genom Kulturrådet, med syfte att stärka samarbetet mellan förskolan och det professionella kulturlivet. I projektet har barnen varit ägare av de digitala verktygen och adopterat dem under den tiden projektet pågått.

Förståelse för kameran som uttrycksmedel

I olika workshops har barnen bland annat jobbat med etiken kring att fotografera. De har testat avstånd, perspektiv, detalj/helhet, rörelse, rum, tid, former och prepositioner. De har också tränat på vikten av vara tydlig i vad man vill förmedla. Barnen har tagit massor av foton och tränat på att göra urval inför sina presentationer. Allt för att få en större förståelse för kameran som ett uttrycksmedel men också lära sig att ”läsa” både sina egna och andras bilder.

En workshop handlade om att ta porträtt på varandra och fundera på vilket ansvar det innebär att rikta kameran mot någon annan. Hur gör du om personen inte vill vara med på bilden? Om personen säger nej så får inte bilden visas. Varje tillfälle har startat med att alla barn använt sin kamera och dokumenterat ett unikt ögonblick som ofta varit ett hopp från olika höjder.

barnfilmskolan3


I detta projekt har gruppen utöver grundkursen ”Kameran som ett verktyg” även arbetat med ett specifikt tema och gjort en liten film som relaterat till temat. Idag var det stor filmvisning I Östergårdsskolans gymnastiksal. Filmen visades för alla grupperna som deltagit i projektet.

barnfilmskolan2.


Den röda mattan rullades ut inför premiären och det bjöds på popcorn. Tillställningen inleddes såklart med ett hopp från en hög plint. Sedan bjöds vi i publiken på film om allt från Vinterskuggans kompisar till animation av Bockarna Bruse. Stoltheten i barngruppen gick att ta på…

-Vi vill se filmen igen var det sista barnen sa innan de gick tillbaka till förskolan.             

Carina Eriksson
Verksamhetsutvecklare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad