Kompetensutveckling i coronatid

Nu startar en ny och spännande termin med kompetensutveckling på våra förskolor i Mölndal.

Pedagoger i naturmiljö lyssnar på uteföreläsning.

Under vårterminen har mötena på vårt kreativa resurscenter Sinkadusen tyvärr fått stå tillbaka eftersom covid-19 satte käppar i hjulet för träffar IRL. Men vi har ändå hållit liv i våra nätverk genom digitala ”påminnelser” i respektive nätverk.

Vårens innehåll i nätverken

I Litteraturnätverket fick vi boktips på böcker med aktuella teman: ”Coronavirus - en bok för barn” och en riktigt underhållande poesibok ”Halsen rapar - hjärtat slår - rim för 0-100 år!”. Vi fick också tipset om att Moderna museet sänder live med konstinspiration varje dag kl.12

Glasburk i buske som fjärilsrestaurang.


I Miljönätverket har vi lärt oss att göra fjärilsrestauranger och enkla insektshotell och hur en toarulle kan tjäna som papperskruka till frösådd.

I Skapande förskolanätverket blev vi inspirerade att ta med papper och sax ut på gården och arbeta med Matisse teknik ”Måla med sax”. Vi fick också rekommendationen att läsa Stensjöns förskolas blogg om det skapande arbetet med konstnären Yayoi Kusama.

I Förskolenätverket har vi delat med oss genom att dokumentera aktiviteter som var gjord utifrån workshopen ”Utforskande och undersökande arbetssätt."

Höstens första studiedag

Höstterminen startade med studiedag för alla förskolor. Vi verksamhetsutvecklare gjorde bland annat en insats för norra Mölndals förskolor genom att arbeta med Land Art utomhus.

Blomblad konstfullt utlagda på marken runt ett träd.


Vi befann oss i Känguruns förskolas naturlekplats där vi utgick ifrån temat ”Livets träd”- som en symbol för hur krokigt och livligt livet är både i medgång och motgång. Vi tog inspiration av dikten:

Olika vägar tar livet.
En del spretar, en del kroknar.
Vissa är starka, andra sköra.
Grenar bryts medan nya växer ut.

Höstens innehåll och upplägg

Höstens kompetensutvecklingsinsatser fortsätter med hänsyn tagen till covid-19. Vi kommer att träffas digitalt och kanske ses i mindre grupper utomhus eller på Sinkadusen.

Speciellt för i år är också att alla nätverk har samma innehåll. Våra första träffar är utomhus och då låter vi oss inspireras av hur våra lärmiljöer kan se ut och vad de kan innehålla, när vi nu är så mycket utomhus med barnen på förskolorna.

Lite längre fram i höst träffas vi i digitala chattrum för att arbeta med språkutveckling på förskolan där vi bland annat utgår från Karolina Larssons bok ”Språklig förebild i förskolan”.

Boken Språklig förebild i förskolan av Karolina Larsson


Varje arbetslag får ett exemplar av denna bok och alla pedagoger på Mölndals förskolor kommer att se en filmad webbföreläsning av Karolina Larsson med start vecka 39. Denna föreläsning och bokens innehåll bearbetar vi tillsammans under vår gemensamma studiedag ”Mölndal delar” i vecka 44.

Vi ser fram emot att ses i höst. Utvecklas gör vi tillsammans - oavsett ute eller inne, analogt eller digitalt!


Anette Eskilsson, Carina Eriksson och Marie Eriksson
Verksamhetsutvecklare för förskolan

För frågor om nätverken och verksamheten på Sinkadusen kontakta:
anette.eskilsson@molndal.se
carina.eriksson@molndal.se

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad