Läsning - alla barns rätt!
Stiftelsen LegiLexi arbetar för alla barns rätt att lära sig läsa med god kvalitet under lågstadietiden. Specialpedagoger Maria Andergården och Christina Hallhagen Aydin bloggar om stiftelsens konkreta material för att på bästa sätt bidra till läsutveckling.
Inspirerande föreläsning
Torsdagen den 6 september samlades ett trettiotal pedagoger, andra professioner inom skolväsendet på Rävekärrskolan för att lyssna till Sofia Norén från Stiftelsen LegiLexi som arbetar för alla barns rätt att lära sig läsa med god kvalitet under lågstadietiden. LegiLexi är ett gratisprogram som både kartlägger elevers läsförmåga inom läsningens olika dimensioner samt ger förslag på åtgärder för att på bästa sätt bidra till elevens läsutveckling.
Programmets olika delar är framtagna i samarbete med forskare från Linnéuniversitetet och Linköpings Universitet. Föreläsningen var initierad av Rävekärrskolans specialpedagoger Anita Jäder och Britt-Marie Couesme Johansson och den blev mycket uppskattad då ett gemensamt verktyg för kartläggning och analys av elevers läsförmåga länge efterfrågats av pedagoger i Mölndal.
Kartläggningen görs till stor del digitalt men en mindre del förutsätter en en-till-en situation. Målgruppen är främst elever i förskoleklass till årskurs tre i grundskolan men det är även anpassat till SvA-elever och elever inom grundsärskolan. Är du intresserad och vill pröva så är det bara att skapa ett konto. Det finns utförliga instruktionsfilmer som du kan följa. Det kan också vara bra att veta att Mölndals stad har tecknat ett så kallat biträdesavtal, det vill säga att LegiLexi är säkert att använda i relation till GDPR.
Antologi som e-bok
LegiLexi ger även ut antologin Hur lär man barn att läsa? med texter skrivna av bland andra professor Carsten Elbro, logoped Astrid Frylmark, professor Martin Ingvar och många fler. Antologin riktar sig främst till lågstadielärare och andra personer som arbetar med barn och läsinlärning. Du kan ladda ner boken som e-bok. Det finns även en tryckt kortversion av boken.
Christina Hallhagen Aydin
& Maria Andergården
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Skolbloggen
Av oss som på olika sätt arbetar i eller som stöd för skolorna i Mölndal.
Blogginlägg
-
Ljudutjämning för tillgänglighet i skolan
-
Nya avsnitt i Skolpodd Mölndal
-
Elever läser för förskolebarn
-
Klassrummets ledarskap i ny podd
-
Främjande av läsning på Katrinebergsskolan
-
Årets Åttologi är här
-
Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan
-
Rastsamverkan som gör skillnad
-
Elever lär sig hantera skolstress
-
Spontanbesök på Balltorpsskolan
Kommentarer