Nior i proffsigt FN-rollspel

Eleverna började arbetet med att prata internationell politik och avslutade med att hålla engagerade tal kring sina länders resolutioner i Fässbergsskolans egen Generalförsamling.

FN rollspel Fässberg

Agenda for the Climate Summit Fässbergs school, UNEP, hölls 23 maj i Mölndal, för allra första gången för årskurs 9. Det blev ett riktigt proffsigt rollspel om FN där 150 niondeklassare spelade delegater från ett trettiotal medlemsländer i Generalförsamlingen.

All in english

Rose-Marie Conway undervisar i SO och svenska på Fässbergsskolan och det var hon som agerade Secretary General under mötet tillsammans med kollegan Andreas Sik Eriksson. Hela dagen hölls förstås på engelska i både tal, skrift, mingel och förhandlingar. Men stora delar av arbetet för elever och lärare började redan en månad tidigare.

- Vi började med att prata om internationell politik och delade in eleverna i årskurs 9 i olika länder, berättar Rose-Marie. Eleverna fick forska om sina respektive länder och vi hjälpte dem med frågan vilka slutsatser de kan dra kopplat till miljö.

Efter förarbetet skulle eleverna skriva en resolution i miljöfrågor baserat på det de lärt sig om landet och dess miljöpolitik. Resolutionerna skrevs på engelska.

Gröna resultat

Nästa steg var att skriva ett två minuters inledningstal där de olika länderna berättade om just sin resolution. Sen jobbade de i grupper baserat på innehållet i resolutionerna och fick lobba för sina idéer inför varandra. Det blev slutligen både debatt och omröstning och lärarna var riktigt stolta över sina elever.

- Efter att haft en härlig och intensiv dag med våra elever resulterade FN-rollspelet i två resolutioner. Den ena syftade till att minska utsläppen och den andra bad om hjälp för omställning till grön teknologi från rikare till fattigare länder, berättar en nöjd Rose-Marie Conway som hoppas att det här ska bli en tradition för niorna på Fässbergsskolan.

Madeleine Bergenkull och Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad