Förskoleklass skapade egen bok

Kan kaffefläckar på ett papper inspirera till en berättelse? Barnen i förskoleklassen på Hällesåkersskolan i Lindome ritade bilder och skapade tillsammans en bok som har utvecklat deras intresse för att berätta och fantisera.

I oktober 2021 fick barnen i förskoleklassen sin sexårsbok ”Tänk om alla” av Grethe Rottböll och Marcus-Gunnar Pettersson (2019 Rabén & Sjögren) De fick också se en film från bibliotekarierna på Mölndals stadsbibliotek. I filmen berättade illustratören Marcus-Gunnar att han använde sig av kaffefläckar som inspiration när han skapade bilderna till boken. Förskolläraren och mentorn för klassen Carina Nilebrink-Styffe kände direkt att det här var något som inspirerade barnen.
-Efteråt ville givetvis barnen också måla på kaffefläckar. De ville göra en egen kaffebok.

Att följa upp barnens intresse

Carina berättar att intresset har varit stort eftersom initiativet har kommit från barnen. De har själva fått hälla ut kaffe på ett papper. När det hade torkat ströks papperet så det blev slätt. Barnens uppgift blev att fritt skapa en figur utifrån sin kaffefläck och färglägga den. Var och en berättade sedan om sin teckning. De fick säga till om de behövde hjälp av de andra i klassen. Carina var sekreterare och skrev ned det som barnen berättade.

Barnen i förskoleklassen på Hällesåkersskolan skapar sin bok Kaffeboken

Berättelsen som ett pussel

Carina menar att barnen tillsammans har utvecklat ett intresse för bokstäver och för det skrivna språket, genom sin fantasi.
-Vi sjunger ofta sången ”som en pusselbit” som handlar om att vi alla är som pusselbitar. Att olikheter passar ihop. Här har deras olika fantasier satts ihop till en berättelse.
Sagan som barnen skapade handlar om olika djur som trots sina olikheter blir kompisar. När Carina frågade barnen vad boken skulle heta så tog det inte lång tid för dem att komma på en titel. “Kaffeboken- från världens bästa förskoleklass.”

Barnen i förskoleklassen på Hällesåkersskolan visar sin bok Kaffeboken

Kanske en författare i klassen

Det kommer bli en bokrelease på skolan. Något som passar bra eftersom det nyligen varit Världsbokdagen. En utställningsskärm med barnens teckningar kommer att sättas upp. Carina berättar att det givetvis blir bubbelvatten och salta pinnar också. Det ska man ha när man vill fira.
-Det vi också vill göra är att åka med barnen till biblioteket i Mölndal och överlämna den här boken. Barnen är ju jättestolta. Vem vet vi kanske har en framtida författare i vår förskoleklass.
Samtidigt så har förskoleklassen på Hällesåkersskolan redan en hel klass med författare.

Text och foto: Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad