Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan

På Sörgårdsskolan utbildas elever i årskurs 8 och 9 till att bli certifierade juniorambassadörer med uppdrag att sprida EU-kunskaper tillsammans med andra ungdomar i Europa.

Jag är SO-lärare och skolambassadör på Sörgårdsskolan.
Hösten 2022 blev vi antagna till Europaparlamentets program för juniorambassadörer. Eleverna har fått en digital utbildning som GR arrangerar. Syftet är att öka kunskaperna i skolan kring EU-frågor. Under utbildningen får eleverna bland annat möjlighet att träffa EU-parlamentariker. Hittills har det varit fyra tillfällen.

Sprida EU-kunskaper

Jag träffar eleverna en gång i månaden då vi planerar
och genomför olika aktiviteter kopplade till EU, bland annat rollspel i klasserna på skolan. Det har varit roligt att se hur eleverna växer i det här arbetet. De får lära känna andra elever på skolan då arbetet är klassövergripande. De har även kontakt med juniorambassadörer i andra länder.

Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan

Eleverna mötte EU-ministern

En önskan som eleverna hade var att få träffa EU-minister Jessica Rosvall. Eleverna skickade ett mail till henne och fick ett ja. När EU-ministrarna besökte Sverige i april bokade Jessica Rosvall in ett möte med eleverna på Skype. De ställde frågor om miljön och hur det är att arbeta i EU-parlamentet.

Ministern var angelägen att ställa frågan till eleverna om hur Europaparlamentet kan nå ut till ungdomar. Det är en viktig fråga eftersom det är väldigt få unga som arbetar i EU-parlamentet. Elevernas tips var att kommunicera via plattformar där ungdomar finns. Absolut inte Facebook och Twitter, hellre Instagram och TikTok. Efteråt publicerade ministern ett inlägg på Instagram om mötet med eleverna.

Skypemöte med minister

Certifiering

Vi hoppas att bli certifierade juniorambassadörer nu till hösten. För att kunna bli det så ska eleverna göra vissa aktiviteter under året. Bland annat sprida EU-kunskaper bland skolans elever. En av aktiviteterna var att vi på Europadagen 9 Maj passade på att samla Sörgårdsskolans elever på skolgården och hissa EU-flaggan. Under Europadagen hölls det även andra EU-aktiviteter.

Följ oss gärna på Instagram där vi heter: sorgardeu

Malin Strand
Legitimerad lärare
Skolambassadör EU
Sörgårdsskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad