Regler vid servering av mat

Med anledning av coronapandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Reglerna grundar sig i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med meraPDF.

Regler

Du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck är skyldig att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna
    ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
  • Servering av mat och dryck sker genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Säkerställa att gästerna intar mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
  • Om dina gäster själv plockar sin mat (bufféservering) säkerställa att det inte uppstår trängsel.
  • Säkerställa att det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar för hämtmat.
  • Ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.

Rutiner för egenkontroll

Som ett led i er egenkontroll ska du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Du behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Du behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Miljöförvaltningen har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.

Kontakt

Miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 17 10 vardagar kl 8.30-10.30
031-315 10 00 växel
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-07-02 13.34