Serveringsställen och covid-19

Med anledning av coronapandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Reglerna grundar sig i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera.

Regler

OBS! Anpassade regler från 1 juni.

Anpassningarna innebär att serveringsställen kan hålla öppet till kl 22:30. Regeln om en person per sällskap på serveringsställen som är en del av en handelsplats eller galleria tas bort

Du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck är skyldig att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap.
  • Se till att ett sällskap som sitter ned tillsammans inte är fler än fyra personer. Större sällskap ska delas upp på flera bord med minst en meters avstånd emellan.
  • Servering av mat och dryck sker genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Säkerställa att gästerna intar mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
  • Om dina gäster själv plockar sin mat (bufféservering) säkerställa att det inte uppstår trängsel.
  • Säkerställa att det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar för hämtmat.
  • Ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
  • Se till att gäster har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit.

Rutiner för egenkontroll

Som ett led i er egenkontroll ska du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Du behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Du behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Miljöförvaltningen har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.

Kontakt

Miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad