Shahads feriejobb på Fässbergs äldreboende

Feriejobb för ungdomar på sommaren har en lång historia i Mölndals stad. De flesta platserna finns inom kommunens verksamheter och bolag. Sommaren 2021 feriejobbade Shahad på ett av stadens äldreboenden, där hon stortrivdes med sina arbetsuppgifter.

Reportage från 2021

För Shahad som är 18 år har feriejobbet på Fässbergs äldreboende varit ett första steg in i att arbeta med och lära sig mer om vård. Hon vill gärna fortsätta arbeta inom äldreomsorgen ett tag till, men i framtiden är det inte vård av människor som är målet, Shahad drömmer om att bli veterinär.

Att arbeta på äldreboende mitt i en pandemi innebär att saker inte är riktigt som de brukar och extra säkerhetsåtgärder behöver vidtas. I år (sommaren 2021) är det till exempel endast de som är över 18 år som har fått möjlighet att feriejobba på äldreboende.

Jag tog coronatest varje dag och det fanns handsprit överallt. Vi torkade även extra mycket med handsprit. Jag trodde inte riktigt att det skulle vara så som det var, men det har fungerat jättebra, säger Shahad.

Nya erfarenheter

Att söka feriejobb var ett självklart val för Shahad och har inneburit en möjlighet att skaffa nya erfarenheter.

Jag har inte så mycket att göra på sommaren och vill gärna använda min fritid till något annat än att bara sitta hemma. Jag vill träffa människor och lära mig något nytt. Jag har lärt mig massor av saker från det här jobbet, till exempel hur jag tar hand om äldre, säger Shahad.

På feriejobbet fick Shahad arbeta med diverse olika arbetsuppgifter. Hon fick till exempel hjälpa till med disken, servera mat, hjälpa till med kläder, bädda sängar och städa. I arbetet ingick även att umgås och genomföra aktiviteter med de boende på äldreboendet.

Jag fick promenera med dem och spela spel som Fia och kort. Varje måndag var det gymnastik när de fick röra på benen och armarna. Ibland var jag med och sjöng med dem, säger Shahad.

Många skratt på jobbet

Att arbeta med de äldre är något Shahad trivdes bra med.

Jag ville inte sluta på jobbet, de som bodde där var så snälla och behandlade mig nästan som att jag var deras barnbarn. Jag fick skratta så mycket tillsammans med dem, säger Shahad.

Enligt Shahad är ett tips för de som ska feriejobba på äldreboenden att lära känna de boende och se till att de har det bra.

Behandla de äldre som du skulle behandla din familj och inte bara som att det är ett jobb du ska göra klart. Jag vill att de äldre ska vara glada, de har gjort massor av saker för oss och nu kan vi göra lite för dem, säger Shahad.

Dela på:

Senast uppdaterad