Feriejobbet gav Petter en första inblick i arbetslivet

Feriejobb för ungdomar på sommaren har en lång historia i Mölndals stad. De flesta platserna finns inom kommunens verksamheter och bolag. Petter är en av många som genom feriejobbet fått en värdefull arbetslivserfarenhet.

Petter feriejobbade i köket på Gunnebo slott och trädgårdar sommaren 2019. Hannes Högberg var en av handledarna.

Petter Lygner feriejobbade i köket på Gunnebo Slott och Trädgårdar sommaren 2019. Hannes Högberg var en av handledarna.

Reportage från 2019.

Det är en solig eftermiddag mitt i juli på Gunnebo slott och trädgårdar. Utanför kaféet och restaurangen sitter Petter Lygner och Anton Moberg i skuggan och rensar röda vinbär från den grönskande köksträdgården som breder ut sig intill oss.

På bordet framför dem står en stor, genomskinlig behållare med klarröda vinbär som ska rensas och en likadan behållare med rensade bär. Vinbären kommer senare att hamna i bakverk som säljs och serveras på kaféet.

Mölndals stad administrerar och anställer

Petter och Anton är två av cirka trehundra Mölndalsungdomar som under sommarlovet ”feriejobbar” under tre veckor. Upplägget har funnits länge och det aktuella året – 2019 – var det ungdomar födda 2001 och 2002 som kunde söka. Anmälan var öppen i mars och därefter fördelades platserna genom lottning.

Jag tycker det är bra att man som ungdom får prova på att jobba på riktigt, så att man får en uppfattning om hur det kan vara innan man ska ut i arbetslivet, säger Petter.

Det är Mölndals stad som sköter administrationen kring feriejobben och som formellt anställer ungdomarna och betalar deras lön.

De flesta feriejobbsplatserna finns inom kommunens verksamheter och bolag som exempelvis Gunnebo slott och trädgårdar, där man har lång erfarenhet av att ta emot feriejobbare.

Introduktionen är viktig

Förutom i köket, där Petter är en av fyra feriejobbare på Gunnebo denna period, finns ungdomar som feriejobbar inom områdena trädgård, butik och fastighet. Den här sommaren tas sammanlagt tjugofem ungdomar emot. Liina Persson, personalchef, berättar att det är självklart för Gunnebo Slott och Trädgårdar att bidra med feriejobbsplatser:

Vi vill göra samhällsnytta. Vi är ett kommunalt bolag och vi vill bidra till att ungdomar får sommarjobb. Vi ser det som en del av vårt uppdrag, helt enkelt, säger hon.

Det är viktigt att ungdomarna blir väl omhändertagna. Här på Gunnebo inleds treveckorsperioden med en introduktion som bland annat består av en slottsvisning, detta för att ge ungdomarna överblick och förståelse för sammanhanget.

Inget låtsasjobb

Det är också viktigt att erbjuda ungdomarna vettiga och lämpliga arbetsuppgifter. Kraven får inte vara för höga men samtidigt ska det inte heller handla om ”låtsasjobb”.

Liina menar att ungdomarna måste få känna att de gör nytta. En annan viktig pusselbit när man tar emot feriejobbare är förstås att ha bra handledare, som kan arbetsleda och ge ungdomarna instruktioner i det dagliga arbetet.

Och det har man här, bland annat i Hannes Högberg, en av flera som arbetsleder Petter och de andra ungdomarna i köket. Hannes är köksmästare här sedan fem år och han har faktiskt egen erfarenhet av att feriejobba som tonåring. Då arbetade han på ett äldreboende i en av Mölndals grannkommuner, vilket var en positiv erfarenhet.

Bra stämning på arbetsplatsen

Hannes berättar att arbetsuppgifterna för feriejobbarna i köket – förutom att rensa bär – kan vara att förbereda grönsaker och plocka disk. Han tycker att nuvarande feriejobbare är duktiga:

De tar det på allvar och lyssnar på instruktioner och vilka sysslor som ska göras. Det känns som att de är måna om att det ska bli bra!

Petters arbetsdag ska avrundas. Han är nöjd med att få feriejobba just här. Det finns alltid något att göra och trivseln är hög:

Alla som jobbar här är trevliga mot en. Det är bra stämning.

Dela på:

Senast uppdaterad