Frågor och svar om feriejobb

Vanliga frågor och svar om feriejobb för ungdomar i Mölndal.

Allmänt

Frågor och svar om vad feriejobb i Mölndal är för något och om feriejobb 2024.


Feriejobb
i Mölndal är till för att ungdomar ska få möjlighet att prova på arbetslivet. Detta sker genom arbete under tre veckor på sommaren, oftast inom någon av stadens verksamheter eller bolag. Som anställd inom ramen för feriejobb ersätter du inte ordinarie personal och du har en handledare på arbetsplatsen.

Anställningarna hanteras samlat av arbetsmarknads­enheten (social- och arbetsmarknadsförvaltningen) som sköter logistiken kring ansökan, utlottningen av feriejobbs­platser och anställning. Varje år kan de som är födda vissa årtal ansöka om feriejobb – år 2024 gäller det dig som är född 2006 eller 2007.

Vid sommarjobb eller sommarvikariat ställs högre krav på personen som anställs. Hen ersätter ordinarie personal under sommar­semestern och det finns en åldersgräns på 18 år. Mer information om dessa jobb som du ansöker till via Lediga jobb.

Sportlovet

En veckas feriejobb.

  • Sportlovet, vecka 7

Sommarlovet

Under sommaren finns det tre "feriejobbsperioder". Varje period omfattar tre veckor (och varje person som feriejobbar arbetar under en av perioderna, det vill säga i tre veckor).

  • Period 1: sommarlovet, vecka 25-27
  • Period 2: sommarlovet, vecka 28-30
  • Period 3: sommarlovet, vecka 31-33

Höstlovet

En veckas feriejobb.

  • Höstlovet, vecka 44.

Ansöka om feriejobb

Frågor och svar gällande själva ansökan om feriejobb.

För att kunna logga in och ansöka via e-tjänsten behövs ett bank-id. En del banker har något som kallas ”säkerhets-id” eller en egen form av id för att barn och ungdomar ska kunna sköta sina bankärenden i deras app. Dessa former av id är dock begränsade och fungerar enbart till att sköta bankärenden.

För att logga in i e-tjänsten för feriejobb krävs det som heter bank-id. Kontakta din bank för att skaffa bank-id. Ett tips är att börja med att söka information på bankens webbplats. Du kan också ta kontakta med bankens kundtjänst.

Kontakta din bank för att beställa e-legitimation eller läs mer på bankid.com.

Om du inte har möjlighet att skaffa bank-id, kontakta oss för att få hjälp med att ansöka på annat sätt:

Vi vill helst att du ska ansöka om feriejobb via e-tjänsten eftersom det underlättar både för dig själv och för Mölndals stad. Bland annat kommer det att underlätta när du ska ta del av information från oss framöver. Om du har ansökt via e-tjänsten kommer du att kunna logga in via "Mina sidor" och ta del av informationen.

Ja, det kan du. Kontakta oss för att få hjälp med att ansöka på annat sätt:

Vi vill dock helst att du ska ansöka om feriejobb via e-tjänsten eftersom det underlättar både för dig själv och för Mölndals stad. Tipsa gärna dina föräldrar om att de kan skaffa bank-id. Om detta av någon anledning är svårt eller inte aktuellt, är du självklart välkommen att kontakta oss feriejobbssamordnare för att få hjälp med att ansöka.

Nej. Men du kan ange önskemål om period i ansökan. Varje person får endast arbeta under en period och du ska kunna arbeta samtliga dagar under perioden.

Du kan ansöka om feriejobb även 2024.

För sommarens feriejobb gällde att du prioriterades i andra hand vid utlottningen av feriejobbsplatser, detta eftersom du redan haft feriejobb genom Mölndals stad.

Efter ansökan

Frågor och svar om vad som händer efter ansökan, om anställningsavtalet, och om vad som gäller när du feriejobbar.

Du får sms eller e-post. Du får även information via "Mina sidor" i e-tjänsten.

Preliminärt datum för besked inför feriejobb på höstlovet är 30 september. Observera att detta datum kan komma att ändras.

Om du inte får ett erbjudande om feriejobb, hamnar du på reservlistan. Det innebär att du kan komma att få ett erbjudande längre fram, till exempel om någon som fått ett erbjudande tackar nej.

Observera att det inte finns någon garanti för att du får ett erbjudande om feriejobb om du står på reservlistan.

Se svaret på frågan: "Vad händer om jag tackar nej till erbjuden plats?".

Arbetstiden är 6 timmar per dag. Du ska alltid ha minst en halvtimmes lunchrast. För att få betalt för 6 timmars arbete kommer du alltså vara på arbetsplatsen 6,5 timmar.

Arbetstiderna står på ditt anställningsavtal. Arbetstiderna varierar beroende på vilken arbetsplats du är på.

Vid sjukdom ska du kontakta din handledare på arbetsplatsen innan ditt arbetspass börjar. Du har rätt till sjuklön om du har tillträtt anställningen och därefter varit anställd i 14 kalenderdagar i följd. Ersättning utbetalas då efter 14 arbetade dagar.

Nej, du får ingen ersättning för resor till arbetet. Du bekostar alltså själv resor till och från arbetet.

Du har timlön. Det innebär att du får betalt för de timmar du arbetar. Semesterersättningen ingår i din timlön.

Din timlön styrs av hur gammal du är din första arbetsdag under feriejobbsperioden. Timlönen är något högre för dig som har fyllt 18 år (eller fyller 18 första arbetsdagen).

Timlöner 2024

  • Du som är under 18 år: 90 kr per timme (inkl semesterersättning). Observera att du får samma timlön under hela feriejobbsperioden, även om du fyller 18 år under perioden som du feriejobbar.
  • Du som fyllt 18 år (senast den första arbetsdagen): 98 kr per timme (inkl semesterersättning).

Lönen betalas ut månaden efter du arbetat. Detta under förutsättning att du har lämnat in din timrapport ifylld och underskriven.

Exempel: Om du jobbar i juni betalas din lön ut i juli.

Lönen kan du få utbetald på två sätt, antingen till ditt bankkonto eller via utbetalningsavi.

  • Till bankkonto: För att få lönen utbetald till ditt bankkonto behöver du anmäla det till Swedbank, oavsett vilken bank du själv har.
    • Om du är under 18 år behöver du gå till ett Swedbank-kontor tillsammans med din/dina vårdnadshavare för att anmäla kontot.
    • Om du är 18 år eller äldre kan du anmäla konto via webben eller besöka ett av Swedbanks kontor.
  • Via utbetalningsavi: Om du inte har något bankkonto eller inte anmäler något konto till Swedbank, kommer en utbetalningsavi att skickas till din folkbokföringsadress. Utbetalningsavin måste du ta med dig till banken tillsammans med giltig legitimation för att få dina pengar. Banken tar ut en kostnad vid uttaget.

Det beror på vilka andra inkomster du har under året. Om du blir erbjuden ett feriejobb, får du mer information om detta på informationsmötet som du kallas till.

Om du vill ha ett så kallat tjänstgöringsintyg där det framgår att du har arbetat ska du kontakta löneenheten i Mölndals stad som du når via kontaktcenter.

Om du får ett erbjudande om feriejobb men vill tacka nej – kontakta snarast ansvariga (feriejobbssamordnarna) och meddela detta! Hör av dig via mejl eller telefon (se kontaktuppgifter nedan).

Obs! Om du tackar nej kan du inte ångra dig, eftersom platsen går direkt till annan sökande.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad