Gammalt och nytt efter flytt

I de flestas liv går vardagen i samma spår, i samma områden. Man vänjer sig vid vissa platsers utseende och får ett band till dem, oavsett hur de ser ut. Nu går vardagsturen för min del till Mölndal, över Mölndalsåns porlande vatten och in i Lackarebäcks industriområde. Ett delvis nytt område för mig, åtminstone som vardagsresmål. Men man kan säga att företagarresan faktiskt började här.

Tommy Oscarsson

Nya intryck i Mölndal

På Krokslätts Torg, där även svärmor bodde, låg 1987 ett litet bankkontor. Det var där jag gick in för att låna pengar till köpet av ett tryckeri som var till salu. Banken godkände, och köpet gick igenom.

Efter nästan trettio år som tryckeriägare har jag hunnit med flera olika lokaler och stadsdelar i och kring Göteborg. 1987 startade jag Intryck Reklam (www.intryck-reklam.se) i en liten butikslokal på Linnégatan (där restaurangen Istället ligger idag). Kort därpå gick första flytten till en rejälare lokal i Majorna. Vi fyllde snabbt lokalerna med större tryckpress, plåtsättare och efterbehandlingsutrustning.

Vardagsresan då gick genom Toltorpsdalen, längs med Sahlgrenska följt av Slottskogen och genom Majorna. En kulturrik stadsdel, vilket också avspeglades i vår kundkrets trycksaker. I närheten låg Västra Kyrkogården, och runt den gick lunchturens avkopplande promenad.

Tryckteknik utvecklas

När trycktekniken utvecklades och efterfrågan förändrades stuvade vi om produktionen. Den nya tidens tryckframställning kräver både mindre utrymme och färre händer, och därmed blev det dags att flytta till en mindre lokal. Vi tog oss till Hisings Kärra, där vi hade en trevlig om än något trång lokal som gav oss goda möjligheter till samarbete med våra leverantörer i närheten. Den stora nackdelen var Tingstadstunneln, som upplevdes negativt av både kunder och personal.

Olika områden sätter snabbt prägel på verksamheten och Majornas kulturella utbyttes mot betydligt mer industriell verksamhet och andra typer av efterfrågningar. I vardagsturen genom en nästan stillastående Tingstadstunnel, som visserligen bidrog till viss frustration, fanns också utrymme för funderingar.

När det stora bygget drog igång där borta kände vi att det var dags att flytta på oss igen. Samtidigt hade min son precis avslutat sina universitetsstudier och stod i valet mellan att söka en anställning, komma tillbaka och jobba hos mig eller starta ett eget företag. Han valde att starta ett eget företag inom internetmarknadsföring (Rikkon, www.rikkon.se). Kombinationen av fysisk marknadsföring – med trycksaker – och digital marknadsföring kände vi var en stark sammansättning och att då dela lokal blev både naturligt och fördelaktigt för båda.

Jakt på ny lokal

I jakten på en ny lokal som rymde oss båda fann vi en lagom stor på Flöjelbergsgatan 16 och den senaste flytten, i november 2015, tog oss då till Mölndal. Närheten till både Göteborgs och Mölndals centrum är viktig för oss och våra kunder och att kunna undvika att åka genom Tingstadstunneln sparar så väl tid som bränsle och miljöpåverkan - funderingarna kan nu istället göras med motorn avstängd.

Vardagsturen, som under loppet av veckan tar mig genom nästan hela Mölndal, sätter också en ny prägel på verksamheten. Här finns företag av alla typer, med innovativa produkter, industriella produktionsanläggningar, småföretagare i kontorshotell och även en del kultur. Vi når en större blandning av verksamheter, med olika behov, och även en del privatpersoner – inte lika många som i Majorna, inte lika få som i Hisings Kärra.

Genomgående finns en positiv bild av Mölndal som kommun, och lunchpromenaden runt Gunnebo och Stensjön har blivit en favorit för både mig och hunden.

Vi ser med glädje på de initiativ som Mölndals stad har erbjudit för företagare, med både nyhetsbrev och frukostträff, och hoppas att många Mölndalsföretag vill deltaga och engagera sig. Det kommer vi göra.

Tommy Oscarsson
VD, Intryck Reklam AB 

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad