Att arbeta med Sveriges hetaste projekt

Bjerne Fjellanger som är vd på Mölndala fastighets AB berättar i april månads nyhetsbrev om varför han har valt Mölndal och hur Forsåker kan bidra till Mölndals utveckling.

Jag stod och valde mellan Forsåker och ett annat stort projekt i Göteborg för snart två år sedan och jag är kjempeglad att jag nu jobbar här i Mölndal med Forsåker! Forsåker har alla förutsättningar att bli en av Sveriges mest spännande stadsdelar och upplevelsemiljöer.

Jag är född i Norge men har sedan examen från Göteborgs Tekniska Institut (GTI) på 80-talet varit Göteborg och Västsverige trogen. Jag träffade min blivande fru Lena under studietiden och det var naturligtvis ett tungt vägande skäl för att emigrera till broderlandet.

Direkt efter GTI väntade jobb inom byggbranschen där jag arbetade hos olika entreprenörer under 17 år innan jag bytte sida på bordet och började arbeta hos fastighetsägare och – utvecklare där jag nu har varit i 13 år. Jag är en projektmänniska som drivs av och trivs med att arbeta på det sättet.

Jag har varit med och drivit både små och stora projekt, allt ifrån bostäder, förskolor och skolor till stora köpcentrumprojekt som till exempel Allum i Partille.

Jag har haft fokus på att utveckla nya mötesplatser och det är onekligen vad Forsåker har förutsättningar att bli, en mötesplats med kulturella inslag och där vi tar vara på och utvecklar delar av områdets bruks- och industrihistoria.

Kommentarer, frågor och svar om Forsåker och Mölndala

Etableringen av Forsåker är ett de största byggprojekten i Västsverige de närmaste 10-15 åren. På en yta av 24 hektar ska det byggas upp mot 3 000 bostäder och flera tusen arbetsplatser.

Det är viktigt med helikopterperspektiv i min roll. Att se till så vi har rätt resurser både internt och externt samt att vi förflyttar oss framåt i en ganska komplicerad byggprocess. Det blir också avgörande att ta vara på den kompetens som finns bland våra medlemmar i konsortiet och skapa en förståelse för varandras intressen. Nyckelbegreppen för att lyckas är en gemensam målbild och att vi är prestigelösa under genomförandet. Då kommer det här att bli riktigt bra".

Att leda ett konsortium med kommersiella byggföretag med kommunala MölnDala Fastighets AB som huvudman.

Det är en spännande uppgift som innebär att skapa förståelse för varandras intressen och dra nytta av varandras kompetenser för att tillsammans göra Forsåker så bra som möjligt. Vi har ett konsortium med sex starka byggaktörer, både lokala och nationella. Min erfarenhet från andra konsortier är att det går att skapa en förståelse för varandras affärer, intressen och olika roller. Vi i MölnDala är i dag 7 medarbetare och när vi nu närmar oss genomförandet kommer vi behöva bli fler i teamet.

Hur kommer Forsåker påverka bilden av Mölndal?

Mölndal är lite av en doldis i Västsverige och egentligen alldeles för blyga, tycker jag. Trots ett bra företagsklimat, hög utbildningsnivå och bra skatteintäkter är man för många runt om i landet och i Göteborgsregionen främst en förstad som klyvs av E6:an.Jag är övertygad om att vi har alla förutsättningar att förändra den bilden. Forsåker kommer ge Mölndal ett helt nytt ansikte mot motorvägen och tåget. Nya byggnader och med nytt innehåll intill bron och utmed Nämndemansgatan. En viktig del i det är hur vi utvecklar den unika industrimiljön och fyller den med verksamheter och innehåll så att det blir en destination och ett besöksmål.

Bjerne Fjellanger
D Mölndala fastighets AB

Kontakt

Mattias Jighede
Näringslivsutvecklare
Näringslivsenheten
mattias.jighede@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad