Röster från Mölndal

Karolina Flink Berndtsson är ordförande i Företagarna Mölndal och VD för Avisita AB och berättar i månadens Röster från Mölndal om den kris vi just nu är i och om att snabbt ställa om.

Karolina Flink

Något som vi företagare vet säkert, är att ingenting är riktigt säkert.

För några år sedan gjorde jag misstaget att vara nöjd med situationen i företaget. Vi var ett gott gäng, affärerna rullade på och jag slappnade av. En månad senare var läget det motsatta. Jag lovade mig själv att aldrig någonsin mer göra den tabben.

När coronakrisen blev ett faktum gäller dock helt nya spelregler. Hur mycket jag och mina företagarkollegor än har försökt förbereda oss och förutsäga hur ett virus skulle påverka allt i vårt samhälle, tror jag inte att någon hade förväntat sig det nuläge vi nu sitter i. Över en natt, mellan den 11-12 mars, försvann i princip alla affärer i vår bransch, den svenska besöksnäringen och de övriga branscher som påverkades av förbudet om restriktioner mot folksamling. Fortsättningen kan ni.

Som ordförande i Företagarna Mölndal, med strax under 400 små och mellanstora företag som medlemmar i kommunen, ser vi väldigt mycket nedgång i affärerna, men också viss framgång. Nöden är också uppfinningarnas moder! Gemensamt för oss alla är dock att inget längre är som förut.

Vår riksorganisation, Företagarna, jobbar för högtryck med rådgivning och stöttning för företagare i hela landet. Företagarna som organisation företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar och är ett starkt påverkansorgan mot regering och riksdag. Vi arbetar hårt för att minska regelbördan, sänka företagarfientliga skatter och öka kompetensförsörjningen så det blir lättare att anställa, därför är Företagarna också en stark röst i utformningen av de stödpaket och åtgärder som presenterats för näringslivet under rådande kris. I skrivande stund pågår förhandlingarna om ett kostnads- och omsättningsstöd till drabbade företag.

När jag pratar med företagarkollegor, både här i Mölndal och i andra kommuner, är det dock något som märks tydligt – företagare är av naturen lösningsorienterade och drivs av utveckling. Oavsett hur den pågående coronasituationen slutar för oss, kommer det leda till nya utgångslägen, förändrade förutsättningar och en ny spelplan, som i sin tur blir grogrund för nya affärsidéer, företag och arbetsgivare.

Företagarnas webbplats finns mängder med information och hjälp för dig som företagare gällande coronapandemin.

Vill du dela med dig om dina tankar, kontakta mig gärna på
karolina.flink@avisita.com
0709-66 46 68.

Kontakt

Mattias Jighede
Näringslivsutvecklare
Näringslivsenheten
mattias.jighede@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad