Tack Mölndal

För 23 år sedan "blev vi med fastighet" i den kulturhistoriska pärlan Mölndals Kvarnbyn. Detta genom en bytesaffär med dåvarande Sparbanken Väst, som hade problemengagemang i fastigheten Stora Götafors, vid Götaforsliden 13.

Ägarbolaget var försatt i konkurs. Fastigheten var totalrenoverad men inte fullt färdigställd och dessutom tom på hyresgäster, förutom några hyresgäster som satt på fejkade hyresavtal för att tidigare ägare skulle kunna lyfta momsen. Övriga kommersiella fastighetsägare i Kvarnbyn var också försatta i konkurs. Området präglades av stor uppgivenhet, förfall och många lediga lokaler.

Återupplivandet av Kvarnbyn 

Dåvarande chefer för Kultur- och fritidsförvaltningen samt Mölndals stadsmuseum, Karl Gunnar Nordanstad och Marie-Louise Olsson, såg möjligheterna i svårigheterna. Det vill säga hur de kommersiella fastigheterna i Kvarnbyn skulle kunna förstärka ett kulturområde av riksintresse genom samverkan mellan fastighetsägare, kommun och brukare.

Kvarnbygruppen under Stadsmuseets ledning skapades som ett samverkansorgan mellan de olika parterna. Genom detta samarbete har de nedgångna, trötta industrifastigheterna vid forsen fått nytt liv och innehåll. En ögonöppnare för många var när stadsträdgårdsmästaren Leif-Henrik Andersson ordnade så att Ljushögskolan i Jönköping fick möjlighet att ljussätta forsen runt 2005. Från den dagen blev det både lättare och roligare att vara fastighetsägare i Mölndals Kvarnby genom att presumtiva hyresgäster på nytt såg skönheten i Mölndalsfallen. Även under den mörka årstiden från oktober till mars. Att vara delaktig i Kvarnbyns revitalisering har varit både intressant, roligt och lärorikt.

Zandénbolagen tar över ansvaret

För våra fastigheter i Mölndals Kvarnby, Götaforsliden 13, 15 och 17 samt före detta
F & O fabriken på norra sidan forsen har vi den 1 februari lämnat över stafettpinnen (ägarskapet) till Rolf Zandén, Zandéns Bygg AB. Vi tror att familjen Zandén är en sådan lokal, kunnig och engagerad fastighetsägare som denna speciella form av förvaltning av äldre industrifastigheter med nytt innehåll kräver.

Från ett helikopterperspektiv syns det mig som att Göteborg nu tippar söderut mot Mölndal och Kungsbacka. Utveckling och kultur hör ihop och förstärker varandra. Därför är ett välutvecklat Kvarnbyn- och Gunneboområde av stor betydelse för Mölndals fortsatta utveckling från ankunge till vacker svan.
Göteborg får se upp!

Ett stort tack till alla enskilda företagare, tjänstemän och politiker för ett mycket gott samarbete genom åren.

Christer Harling

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag   8.00-18.00
fredag     8.00-16.30

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-02-16 13.47