Renovering av bostäder - hållbarhetsarbete i praktiken

Hållbarhet är för mig ett begrepp som kan betyda många olika saker. Förbo ägs, som enda allmännyttiga bolag i Sverige, av fyra kommuner; Mölndal, Härryda, Lerum och Kungälv. För vår del ställer det stora krav på lyhördhet. Vad som är extra viktigt i den ena kommunen kanske prioriteras annorlunda i den andra. Däremot är det ingen tvekan om att samtliga kommuner har hållbarhet i fokus. Men vad innebär det i praktiken? Och vad innebär det för oss?


Efter flera år på resande fot med arbete i bland annat Mellanöstern och Nordafrika återvände jag till Sverige och västkusten där mitt fokus handlade om industriellt byggande och bostadsutveckling. 2013 fick jag möjligheten att ta mig an uppdraget som vd på Förbo. Jag hade då sett exempel på både bra och dåligt hållbarhetsarbete och såg hur det kunde påverka en hel region. Självklart är utmaningarna på många sätt annorlunda här i Sverige men det finns även likheter. Miljöfrågor är viktiga men minst lika viktigt är de sociala och ekonomiska aspekterna. För vår del gäller detta inte minst när vi ska renovera våra fastigheter.

Renovering med omtanke

Många av våra hus byggdes under tiden för miljonprogrammet. Det är lägenheter som efter 50 år nu behöver renoveras men som fortfarande har många goda kvaliteter. För oss är det viktigt att renovera och byta det som behövs och samtidigt bevara det som är bra. Jag tycker till exempel planlösningarna i de här lägenheterna är riktigt smarta och effektiva och man valde ofta material med god kvalitet.

En renovering handlar mycket om stammar, ventilationslösningar, tilläggsisoleringar osv. Men det som inte får glömmas bort är husens och områdets karaktär. Det gäller inte minst om det ska byggas nytt i anslutning till det gamla.

Möjligheten att påverka är viktig

De främsta experterna på våra områden är ju faktiskt våra hyresgäster som bor där. En framgångsfaktor för våra renoveringar har därför varit att lyssna på vad de tycker är bra och vad som kan bli bättre. Vid större renoveringar har vi till exempel workshops och fokusgrupper där de boende får möjlighet att vara med och påverka.

Dessutom finns alltid en ombyggnadssamordnare tillgänglig för de mer praktiska frågorna. Vad kommer det kosta? Var ska jag duscha? Kan jag bo kvar under hela renoveringstiden? Det är frågor som med all rätt engagerar mer än vilka typ av fläktar som installeras på taken.

Sagoparken på säteriet

Ett lyckat exempel på ett område vi utvecklat är Säteriet i Mölnlycke. Ett klassiskt 70-talsområde men som efter renoveringen fått en helt ny kostym men med karaktären kvar. Sjöstensfasaden har vi till exempel behållit och nu har den verkligen kommit till sin rätt. Dessutom har området fått ett fantastiskt tillskott i form av en aktivitetspark.

I samband med att Förbo fyllde 50 år 2016 bestämde vi oss nämligen för att ge en egen present till våra kommuner och de som bor där. Det resulterade i beslutet att bygga en så kallad aktivitetspark i var och en av våra fyra kommuner. Parkerna utformas i tät dialog med de boende, skolor, idrottsföreningar och kommun. Jag tycker det är ett bra exempel på socialt hållbarhetsarbete. Platsen för den första parken blev Säteriet.

Sagoparken, som den döptes till i en tävling under invigningen, har en härlig mix av lek och aktiviteter för alla åldrar. Den nyttjas såklart av våra hyresgäster men är lika mycket en park för alla andra. Vi har förskolor som gör utflykter dit för att kika på vattenleken och Sagoträdet, det går finfint att ha grillkvällar och utegymmet används flitigt av pigga pensionärer!

Vill du se hur det blev? Ta gärna en tur och kika själv nu i vår. En halvtimme med buss från centrum och du är där. Jag kan lova en upplevelse och en nyfikenhet på var vi kommer bygga vår park i Mölndal!

Peter Granstedt, vd Förbo

Kontakt

Mattias Jighede
Näringslivsutvecklare
Näringslivsenheten
mattias.jighede@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad