Gunnebo - åter till 1700-talet, ett framtidsprojekt

Lena Vikström berättar om sitt arbete med Gunnebo och vad som är aktuellt hos dem i sommar.


Varje morgon när jag anländer till Gunnebo möts jag av naturen och historien. Så här års välkomnar koltrasten med sin melodiska sång i köksträdgårdarna. Att leda arbetet på Gunnebo slott och trädgårdar är ett hedersamt uppdrag.

Jag och mina kollegor är pusselbitar i ett evighetsperspektiv där vi vårdar och värnar slottsanläggningen och visar den för ca 450 000 besökare varje år.

Slottet byggdes som sommarbostad av göteborgsköpmannen John Hall och Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlbergs bevarade ritningar över Gunnebo ligger till grund för det omfattande rekonstruktions- och restaureringsprojektet ”Gunnebo – åter till 1700-talet” som startade 1995 och som ännu pågår. Jag har haft ynnesten att medverka i projektet från start då vi byggt tjänstefolksbyggnad (numera kaffehus och krog), drivhus, flyglar och treillage. Just nu pågår arbetet med att rekonstruera det rikt dekorerade orangeriet i södra trädgården.

Välkommen till oss i sommar för att uppleva slottsträdgårdarna och njuta av bakverk eller den ekologiska maten i Gunnebo kaffehus och krog.

Under sommaren erbjuder vi dagligen guidade turer i slottet där våra engagerade guider berättar om Gunnebos historia och delar med sig av sina favoritanekdoter från dåtidens Göteborg. I sommar har vi dessutom en utställning med ostindiskt porslin i slottets salar.

Årets slottsteater spelar i år den 35-årsjubilerande musikaliska komedin Kuta och kör, där publiken får återuppleva 1980-talet med bland annat Allan Svensson, Ola Forssmed och Lars-Åke Wilhelmsson.

I mitten av augusti kommer en av landets största symfoniorkestrar till sommarscenen för att spela musik ur film- och dataspelsvärlden.

Lena Vikström
VD, Gunnebo slott och trädgårdar

Kontakt

Mattias Jighede
Näringslivsutvecklare
Näringslivsenheten
mattias.jighede@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad