Bilder från Mölndals alla hörn

Mikael Svensson är natur- och landskapsfotograf och berättar i månadens Röster från Mölndal om sin väg från Grövelsjöns fjällstation till Mölndalsån.

Jag heter Mikael Svensson och arbetar som natur- och landskapsfotograf. Jag är född och uppvuxen i Mölndal men efter gymnasiegång och folkhögskola hamnade jag uppe i fjällvärlden. Efter att jag provat några anläggningar hamnade jag på Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna, där jag bland annat arbetade i receptionen, men hann också prova på de flesta olika arbetssysslorna. Mitt frilufts- och skidintresse gjorde att jag stannade kvar säsong efter säsong.

Fotointresset väcktes

Mitt fotointresse väcktes till liv genom färdledarens återkommande bildspel. Efter tio år i Grövelsjöfjällen var det dags att återvända hem till Mölndal. Med i bagaget följde min sambo Marie-Louise - även hon med många säsonger i Grövelsjön.

Intresset för fotografering började som sagt under tiden i fjällen och det var på den tiden då man fortfarande använde sig av diafilm. Ett antal omslag, bilder och reportage i diverse friluftstidningar gav mig blodad tand att följa den kursen.

Mölndalsån i fokus

Väl hemma i Mölndal ville jag göra något karaktäristiskt för Mölndal och vad vore inte bättre än att försöka göra något om Mölndalsån! Detta vattendrag som betytt så mycket för Mölndal. Jag fick kontakt med en författare som också var intresserad av projektet och hösten 2007 kunde vi ge ut boken Mölndalsån - från källan till Drömmarnas kaj.

Sedan dess har det blivit ytterligare åtta böcker, varav den senaste handlade om Vänern. Våren 2007 föddes sonen Albin och jag blev invald i föreningen Naturfotograferna. Jag finns även representerad hos Johnér, en av Sveriges största bildbyråer.

Bygger bildarkiv för kommande bok

I Mölndal kan man hitta både vacker natur, landsbygd, kulturhistoriska miljöer och stadsmiljöer. Ett område där det hänt en hel del de senaste åren och där det fortfarande byggs är vid Krokslätts fabriker. Här finns spännande motiv och för mig som mestadels är ute i naturen är det en omväxlande miljö. Det skall också bli spännande att se Forsåkers utveckling i framtiden.

Just nu håller jag på och försöker bygga upp ett bildarkiv med bilder från Mölndals alla hörn och hoppas i framtiden att få till en bok om Mölndal när jag hittat rätt samarbetspartner och finansiering.

Mer om Mikael

www.fotografmikaelsvensson.se
www.molndalsbilder.com
https://www.instagram.com/mikaelsvenssonphoto/

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad