Jobbet är viktigt, men livet är viktigast

Jag heter Per Kaarle och är miljöchef på miljöförvaltningen i Mölndal. Ett uppdrag jag är stolt över och som är roligt nästan varje dag. Jag är Göteborgare från födseln och uppvuxen i Västra Frölunda så Mölndal har alltid varit i närheten.

Bild på Karolina Falk

Innan jag berättar om mitt intresse för miljö och natur så vill jag säga att sportintresset är stort hos mig. För mig finns bara ett fotbollslag, Blåvitt eller änglarna från Götet som vi också kallar de. Hockeyhjärtat är också stort. Mitt intresse för miljö och natur har alltid funnits där men blev starkare under skoltiden. De miljöfrågor som syntes mest under 80-talet och tidigt 90-tal som jag kommer ihåg var försurning, övergödning, algblomning, skogsdöd, skövling av regnskogar och säldöden.

Universitetsstudier och sex månader i ryggsäck

Mitt intresse i människors påverkan på miljön gjorde att jag pluggade på Göteborgs Universitet och läste geografi/naturgeografi, biologi och miljövetenskap. Jag kompletterade också med en påbyggnadsutbildning för miljöinspektörer. Jag gjorde ett studieuppehåll på ett halvår 1997 och gjorde då en av mina roligaste resor. Tillsammans med en kompis tog vi väskan på ryggen och reste först till Botswana och Okawangodeltat. Där fick vi uppleva den afrikanska vildmarken och de berömda Viktoriafallen. Resan gick vidare till bland annat Australien och Nya Zeeland. Speciellt tältsafari i den afrikanska vildmarken var häftig och bungyjump på 113 meter klarade jag av, men det skulle jag aldrig göra om idag…

Från Tidaholm till chefsjobb på västkusten

Efter resan tog jag senare min examen, och tänkte att jag egentligen kunde söka jobb vart som helst. Jag sökte många jobb innan jag hamnade i Tidaholm som miljöinspektör 1999. Min farfar hade varit apotekare där långt tidigare så flera kände igen mitt efternamn som är lite ovanligt. Var där knappt ett år och sedan blev det Kungälv. Efter några år som miljöinspektör blev jag miljöchef 2005 i Kungälv. Där träffade jag också min fru, och vi har tre barn tillsammans.

2012 blev jag kontaktad och tillfrågad om jag var intresserad av att söka miljöchefstjänsten i Mölndal. Det kändes som en rolig utmaning och efter en tuff rekryteringsprocess lyckades jag få jobbet!

På miljöförvaltningen är vi nu 25 medarbetare och vi har alltid bästa möjliga Mölndal i fokus. Vi vill ha en bra dialog med medborgare och företagare och vi vill uppfattas som professionella, lyhörda och tydliga i våra kontakter. Jag känner också att politikerna i miljönämnden är intresserade och duktiga. Vi har respekt för varandras roller och skapar större nytta om vi har gemensam förståelse för de utmaningar vi ställs inför. Jag trivs jättebra i Mölndal. Mitt ledarskap bygger mycket på tillit genom dialog och tydlighet och att låta människor växa genom att ta ansvar. Jag brukar säga att jobbet är viktigt, men livet är viktigast och där har vi som chefer och ledare en viktig uppgift att fylla. Allt hänger ihop.

Trivs bäst i naturen

På fritiden är jag och min familj, min fru och våra tre barn på 9, 11 och 13 år mycket ute i naturen. Vi gillar att tälta, vara i skog och mark och även på vatten. En segelbåt har bytts ut mot motorbåt, och är mitt stora miljösamvete.

Jag elcyklar varje dag till och från jobbet, från Sävedalen till Mölndal och tillbaka. Ett miljömedvetet och tidseffektivt sätt att ta sig fram i Göteborg. Ett litet tips från mig till de som ännu inte cykelpendlar är att de flesta kan nog byta ut några eller alla sina dagliga resor mot cykel eller elcykel. På det sättet gör vi tillsammans en stor miljö- och hälsonytta.

Till sist vill jag också hylla den svenska sjukvården för deras viktiga insatser, det märkte jag tydligt när jag 2014 fick en ny lever efter flera år med en kronisk leversjukdom. Den största utmaningen i mitt liv som jag alltid får hantera.

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad