Urban Nyberg, Steinbrenner & Nyberg

1966, 1986, 1996 2016. Totalt en rad år med tydliga förändringar och viktiga beslut under 50 år.

Kanske inte 1966 men det är då man som liten parvel sätter sina första stapplande steg i Liischöping (Lidköping i folkmun) en underbar stad som likt Mölndal är fylld med historia och traditioner, mest känd som porslinsstaden nummer ett (Rörstrand) och att det fortfarande är Sveriges Konditori tätaste stad. Alingsås kommer säker någon reagera men den är Café tätast. Ni undrar säkert vad skillnaden är på café och ett konditori, egentligen väldigt enkelt, på ett konditori bakar man sina egna bröd och bakverk, på ett café serverar man bakverken som kan bakas på lite olika håll. Så det är egentligen inte konstigt att jag just jag blev konditor även om resan dit skulle kunna ta hela denna spalt i anspråk. Kort beskrivet så fanns det många bra ställen att lära sig grunderna på innan jag som ung konditor nervöst reste söderut mot Göteborg.

1986 är året och de första grunderna läggs för en karriär som både konditor och som företagare. Läromästare Herman Grave (ni känner igen namnet, det lever och frodas fortfarande i Mölndal. Margarethas hembageri drivs av Alexander och Maria Grave) såg till att mitt intresse för skapande och sinne för siffror fick levas ut ordentligt. Några års resande eller snarare kryssande och ett par år i Stockholm på ledande konditorier, och som konditor på den första satsningen i Sverige på att få två stjärnor i Guide Michelin och då på Grand Hôtel Franska Matsalen.

Efter tiden i Kocklandslaget och kärleken med en av de fortsatt främsta konditorerna i landet och otroligt charmerande Angela Steinbrenner bar flyttlasset åter tillbaks till Västkusten.

1996 blev det Kållered för Nyberg & Steinbrenner. Egentligen är det precis då man kommer tillbaks till sitt ursprung, det lilla samhället, naturen, enkelheten och ändå nära till aktivitetsnavet någon mil bort. När jag och Angela var och tittade på huset och omgivningarna kring Torrekulla, var min första fråga ”finns det hus här?” och dessutom allt inpå knuten, skogen, sjön, friluftsområde. Ingen diskussion fanns efter detta möte ”här vill vi bo”.

Barnen föds och blir äkta mölndalsbor och undertecknad ser till att aktiviteterna flödar. Kållered hade ju även ett bandylag (vi pratar riktig bandy) när barnen var små vilket nog avgjorde saken om Kållereds storhet (googla på Lidköping och bandy så förstår ni) men ännu mer blev det av hockey, fotboll och innebandy. Idag förstår man inte hur det gick att både driva företag som växte från 7 anställda till idag ca 49 och samtidigt vara tränare, ledare pappa, sambo och vän, men tiden räcker alltid till om man prioriterar och har bra omgivning. Barnen växer, företaget växer ännu mer och drömmen om ett helt eget bageri med en egen fastighet växer sig starkare. Mölndal har varit det självklara valet hela tiden. Efter ett par enträgna försök får vi stadens ledande på kroken och de förstår att det här med ett konditori i det framväxande Jolen-området kanske inte är så dumt. Jag fastnar direkt för området, nära flera bostadsområden, Eklanda, Bifrost, Solängen och Stallbacken. Små företag blandas med större, olika typer av verksamheter och en ständig rörelse av gående, motionerande, cyklande, bilar och bussar. En äkta blandstad som jag tror vi alla vill ha det i framtiden, fast den är redan här. Vi projekterade för en servering och butik då jag insåg att här kommer det bli mycket trafik av olika slag i omlopp. Alla i företaget var inte lika övertygande men jag var tillräckligt övertygande för att de skulle låta mig hållas.

2016 ser vi resultatet. Vårt konditori har inte bara blivit en plats där vi bakar utan ett ställe folk åker till, går förbi och gärna slinker in på. Området omkring oss fortsätter att förnyas med fler företag och ännu mer boende. Visste ni att om sex månader kommer Mölndal ha ett kluster av bagerier/konditorier inom ett par kilometers avstånd och en omsättning som närmar sig en kvarts miljard i omsättning. Brogyllen, Margarethas, Steinbrenner & Nyberg och i höst kommer även Dahls bageri och då i Åbro. Kanske slår vi snart min gamla hemstad Lidköping.

Mölndal har alla förutsättningar, mark finns, fantastiska omgivningar, grym infrastruktur, positiva medborgare och drivna företagare. Mölndals Stad skulle kunna sätta ännu högre mål om framtidens tillväxt och hur många som kommer att bo här. Snarare så handlar det inte ”om att bo” utan ”viljan att bo just här”. Smaka på ordet Mölndal, stanna upp, analysera vad stod det för förr, vad står det för nu och vad kommer det stå för. Jag är helt övertygad om att just Mölndal kommer finnas som ett tydligt exempel på en bra stad och ett föredöme för företagande. Matchen med Mälardalen är tagen och från och med nu gäller Mölndalen.

2016 har startat fantastisk bra. Att bli årets företagare i Mölndal och årets ambassadör för Mölndals stad förpliktigar. Jag och vi lovar att förvalta detta på bästa sätt och se till att fortsatt leverera nyttigheter & njutningar i den gröna tårtkartongen på gärdet under överskådlig tid, och på tal om tid. 50 år efter 1966 har jag nu bott längre tid i Mölndal än där jag växte upp, kanske är det just därför att åka hem numera inte är något annat än just Mölndal och Kållered.

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag   8.00-18.00
fredag     8.00-16.30

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-02-16 13.47