Att drivas av att finnas länge

Idag pratar vi alltmer om hållbarhet. Men vad betyder det egentligen? Är det så enkelt att vi erbjuder mer miljövänliga produkter så som Alelions litiumjonbatterier? För mig är det inte oviktigt att företaget jag representerar är i en bransch som erbjuder produkter och tjänster som inte tär på eller skadar oss, våra kunder eller vår miljö. Men jag är också mån om att vårt företag finns kvar om många år. Hållbarhet för mig är alltså kombinationen av hållbara produkter och ett hållbart företagande med en affärsmodell som inte missbrukar andra eller jordens resurser.

Daniel Troedsson på Alelion

Drivkrafter är förmodligen, om du frågar någon om Daniel Troedsson, det som utmärker mig mest. Jag drivs att saker går framåt, av att människor runt omkring mig mår bra, utvecklas och har mod att ta nya steg. Att vi vårdar och förbättrar för att utveckla och utvecklas och därmed lever längre.

Jag tror nämligen precis på det som Darwin en gång sa; Det är inte den starkaste eller den mest intelligenta som överlever utan den som bäst möter förändringar. Jag vill inte säga anpassar sig utan istället möter förändringarna i vår omvärld, vilket betyder att vi ligger steget före istället för att anpassa oss med risken att hamna i bakvattnet. Det enda vi kan vara säkra på är att omvärlden kommer att förändras, så det är lika bra att vi förbereder oss. Det är bättre att vi driver utvecklingen än att vi tvingas utveckla oss.

Målet med det är, såklart att vi gör ett bra resultat. Men grunden är att vi ska utvecklas och bli allt starkare och allt mer välmående. Det gör vi i vår takt, på vårt sätt och med hjälp av varandra. Då kan det inte bara vara jag som ledare som behöver drivkrafter. Om vi inte alla har samma inställning och önskan, att finnas kvar om många år, så kommer vi heller inte att agera därefter. Vi kommer inte att hänga med, varken vi som individer eller företag.

Om vi som individer och som företag istället bestämmer oss för vart vi ska och tydliggör detta. Om vi skaffar oss en gemensam kultur där alla vet hur vi vill vara och hur vi vill uppfattas och får alla att leva efter de rättesnörena, blir det också enklare att driva företaget mot ett mer hållbart företag. Det innebär att mina medarbetare delar med sig av nya saker erfarenheter, när de genom sin nyfikenhet får nya idéer som vi har möjlighet att göra något bra av, att de säger ifrån när de inte kan, hinner eller förstår hur de ska kunna ta sig framåt. Det innebär, inser jag nu när jag skriver dessa rader, att det faktiskt bara handlar om en enkel sak. Att vi pratar med varandra, för att förstå, för att förändras och för att utvecklas. Och igen, för att finnas kvar om många år. Det gör ledarskapet i en snabbt växande verksamhet väldigt spännande. Det gör mitt arbete som Vd på Alelion Energy Systems AB, till det roligaste jobbet i Västsverige.

Daniel Troedsson

Kontakt

Näringslivsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
naringsliv@molndal.se

Sommaröppettider (t o m 12/8)
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-16.30
fredag    8.00-15.00

Dela på:

Senast uppdaterad