Röster från Mölndal

Björn Marklund är stadsbyggnadschef i Mölndals stad och berättar i månadens Röster från Mölndal om sin resa.

När jag var ung ville jag jobba med bistånd i tredje världen. Det var nog minst lika mycket lust till äventyr som att göra skillnad. Det blev aldrig så trots att jag läste extra kurser på KTH i U-landskunskap och även gjorde ett SIDA-finansierat ex-jobb i Nicaragua. Jag hamnade istället på västkusten för att min dåvarande sambo ville plugga i Göteborg.

Björn Marklund, stadsbyggnadschef i Mölndals stad

Jag hade ingen speciell karriärplan men slängde mig in i yrkeslivet med stor iver. Skolbokskunskaperna var ju bara början, det fanns ju så mycket mer att förstå. Jag hade fantastiska år på Lantmäteriet. Omgiven av medarbetare med lång erfarenhet fanns det ingen botten på frågor som gick att ställa.

Jag fascinerades över hur fastighets­lagstiftningen var uppbyggd och de instrument som fanns för att samhällsbygget kunde rulla vidare, trots alla motstående intressen.

Ledarskap var inget jag reflekterat över, inget jag strävat efter, men ganska snart insåg jag att ”det där hade jag nog gjort bättre själv”. Jag fick mitt första chefsuppdrag tidigt men har alltid stått med ett ben i det operativa arbetet, vilket jag gör ännu.

Med tiden lyfte intresset från detaljerna till det mer övergripande. Samhället behöver ju pengar för att byggas, hur funkade det? Jag fick chansen att bli regionchef i ett konsultföretag som jobbade med rådgivning åt investerare, mycket lärorikt. Jag kunde också bidra genom att bygga upp tjänster inom fastighetsrätt som gick att sälja till inte minst kommuner.

På så vis kom jag i kontakt med kommuner som kunder och nära det politiska systemet. På nytt blev jag imponerad. Denna gång av engagemanget hos såväl tjänstemän som hos politiker. Jag såg en genuin vilja till att göra skillnad, att förbättra för de många.

Jag valde till slut att arbeta inom den kommunala sektorn och har inte ångrat det en dag. Här fann jag till slut en plattform där jag kunde gör skillnad på ett sätt som kändes effektivt för mig.

Stadsbyggnad är samarbete. Den kommunala organisationen behöver förstå affärer och näringslivet behöver förstå hur politisk styrning fungerar. Alla behöver förhålla sig till lagstiftningen. Jag har haft mycket nytta av att få se samhällsbygget ur flera synvinklar.

Björn Marklund
Stadsbyggnadschef, Mölndals stad

Kontakt

Björn Marklund
Stadsbyggnadschef
031-315 13 81
bjorn.marklund@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad