Drömfabriken i Lindome -
så blev Spinneriet en inrednings-destination att räkna med

Jag hade letat efter en lokal för en fotostudio i nästan 10 år när annonsen om Spinneriet i Lindome dök upp på Blocket. En vacker gammal fabriksbyggnad i tegel från 1907, med fyra meter i takhöjd, enormt dagsljusinsläpp, stora spröjsade fönster och en hyra på knapp 600 kr/kvm. Skojade någon med mig? Det lät ju som en veritabel dröm för en inredningsintresserad fotograf och stylist. Dessutom låg det bara 12 minuter hemifrån med bil. Jag kunde knappt tro mina ögon när jag läste annonstexten.

Ett telefonsamtal senare stod jag på Spinnmästarevägen 2 tillsammans med fastighetsägaren och blickade ut över flagnad färg, slitna innerväggar och högar av damm. De dåvarande hyresgästerna i huset använde sina lokaler som lagerytor för olika grossistverksamheter och de hade inte så höga krav på finishen. Det var smutsigt, stökigt och allt annat än fräscht. Men mitt mod sjönk inte för den skull, tvärtom. I mina ögon var det här en oputsad juvel.

En av grossisterna skulle lägga ner sin verksamhet och ville komma ur sitt hyreskontrakt med kort varsel. Hans yta var betydligt större än vad jag hade tänkt mig och trots att kvadratmeterhyran var låg motsvarade den lokalen nästan hela årshyran på den lilla kontorsplats jag hade då. Men jag kunde inte släppa tanken på att få flytta in i Spinneriet med min verksamhet och min blogg. Det här kunde bli början på något stort.

Blogg skapade intresse

Idag är det nästan på dagen två år sedan jag övertalade min kompis (som också är fotograf) att vi skulle hyra in oss tillsammans och dela på kostnaderna. Jag bokade målare, snickare och elektriker innan vi hann ångra oss. Byggde en fotostudio. Måttbeställde ett nytt kök från Ballingslöv och mejslade sakta men säkert fram lokalens unika karaktärsdrag.

Eftersom jag driver Nordens största inredningsblogg Trendenser.se skrev jag såklart om hela renoveringsprocessen och min kärlek för huset där, steg för steg. Efter varje blogg och instagraminlägg fick jag fler och fler frågor om var ”Drömfabriken” egentligen låg. I Mölndals kommun? Varför hade man inte hört talas om det innan? Ryktet spreds i allt bredare cirklar och eftersom tiden gick byttes de dåvarande hyresgästerna och lagerverksamheterna successivt ut mot fler och fler unga inredningsföretag som flyttade in. Butiker, formgivare, keramiker, konstnärer och kreatörer med design och inredning som gemensam nämnare. De allra flesta är kvinnor, med fokus på ekologiska och hållbara produkter och alla har vi hittat hit tack vare internet och den ”snackis” som detta blev på nätet. När krögaren Katja Palmdahl till sist flyttade in med restaurangen Lilla Spinneriet, blev det kronan på verket. En ny shoppingdestination hade skapats.

Samarbete skapar dragningskraft

Idag har den gamla insomnade fabrikskroppen, som en gång var en hubb för Anderstorps Mekaniska och en arbetsgivare och samlingsplats för många Lindomebor, fått nytt liv. Varje dag kommer hundratals besökare hit för att äta lunch eller handla i någon av butikerna. Några nostalgiska, andra nyfikna och de allra flesta glatt överraskade över allt fint som ryms mellan husens väggar. På somrarna kommer långväga besökare och semesterfirare, ganska ofta springer man på kända TV-personligheter och stylister i korridorerna och musikstudion som också huserar i huset har ibland internationella kändisar på besök. Det är fantastiskt att se.

Själv har jag tredubblat min omsättning och kunnat anställa personal sedan jag skrev på mitt hyreskontrakt och jag vet att många av de andra företagen som flyttat hit också har expanderat sin verksamhet och fått många nya kunder tack vare dragningskraften som uppstår när många i samma bransch samarbetar - under samma tak. Trots att vi egentligen borde se varandra som ”konkurrenter” så träffas vi regelbundet och peppar varandra, utvecklar konceptet och tar fram förslag på allt från dekorationer till kommunikation och skyltning. Och tillsammans bygger vi vidare på att göra Spinneriet ett spännande besöksmål som kan gynna allas olika verksamheter och inriktningar. Så nej, vi spinner inte garn där längre, men vi väver verklighet av våra drömmar och vi gör det tillsammans.

Välkommen att besöka Spinneriet

Har du inte varit på Spinneriet på ett besök ännu tycker jag att du ska åka dit i helgen. De flesta butiker håller öppet torsdag till söndag. I december blir det julmarknad och vill du handla med dig ekologiskt kött ligger Gödebergs gård alldeles intill. För aktuella öppettider, kolla in vår hemsida, http://spinnerietlindome.se/

Hoppas vi ses där, eller på min blogg Trendenser.se

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag   8.00-18.00
fredag     8.00-16.30

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-02-16 13.51