Så fick jag en chans att jobba med ett nytt innovationskluster i världsklass

Peder Wahlgren är nytillträdd som vd på GoCo Development AB och berättar i månadens Röster från Mölndal om sin resa.

Jag älskar att jobba med stadsutveckling. Att få möjlighet att skapa attraktiva miljöer med en mix av olika verksamheter som lockar människor är fantastiskt roligt. Jag har bland annat jobbat med upprustningen av Avenyn, med utveckling i Göteborgs historiska stadskärna och att vända ett nedgånget Rosenlund till attraktivt område (även om man stökat till det med Västlänken nu).

Så med lång erfarenhet från olika projekt i Göteborgsregionen fick jag för ett år sedan upp ögonen för ett nytt innovationskluster som planerades i Åbro, strax söder om AstraZeneca. Området, som nu heter GoCo Health Innovation City ska bli ett life-science-kluster i världsklass och tanken med området är att skapa nya hälsoinnovationer genom samarbete mellan företag, organisationer, akademier och individer. När man sedan sökte en VD för området så anmälde jag naturligtvis mitt intresse och ömsesidigt tycke uppstod.

Peder

Bra samarbete

Bakgrunden till projektet var att AstraZeneca hade sålt en tomt till Next Step och Vectura Fastigheter. Next Step ligger bland annat bakom succén med Nya Hovås och Vectura är ett Investorägt fastighetsbolag i Stockholm. Tillsammans och med fint stöd av Mölndals stad har vi tagit fram en detaljplan på tomten som medger att vi kan bygga 100 000 kvm kontor, hotell, bostäder och verksamhetslokaler. Totalt sett kommer cirka 7 000 personer och 350 företag arbeta i området. Projektet kommer att byggstarta vid årsskiftet.

Jag har nu jobbat i projektet i två månader och har upptäckt att det inte bara är roligt att vara med och skapa stad, utan jag har också sett vilka fantastiska resultat som kommer fram genom forskning och utveckling i Åbro idag. Min övertygelse om att det här kommer att vara ett viktigt projekt för Mölndal men framförallt för alla människor som behöver hjälp till ett friskare liv.

Peder Wahlgren
Vd GoCo Development AB

Kontakt

Mattias Jighede
Näringslivsutvecklare
Näringslivsenheten
mattias.jighede@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad