Gödselhantering

Gödsel innehåller näringsämnen som kan bidra till påverkan på dricksvattentäkter och övergödning av sjöar, vattendrag och kuster. Du som hanterar gödsel är ansvarig för att det tas om hand så att det återförs till kretsloppet utan att onödiga läckage sker till ytvatten eller grundvatten.

Mölndals stad tillhör de nitratkänsliga områdena som sträcker sig längs kusterna i Västra Götalands län. Vi måste därför ta extra hänsyn när vi hanterar gödsel.

Gödselhantering

Stallgödsel är ett utmärkt gödselmedel, förutsatt att det hamnar på rätt ställe, det vill säga i grödan. Felaktigt hanterad gödsel kan leda till igenväxta sjöar och otjänliga vattentäkter. Att lagra gödseln på en gödselplatta och sedan sprida den på marken där du odlar foder till dina djur, är ett bra exempel på hur du på ett bra sätt kan ta tillvara din gödsel.

Kom ihåg att lagringsutrymmet för gödsel alltid ska förvaras på ett tätt underlag. Det ska vara utformat så att det inte orsakar avrinning eller läckage till omgivningen.

Regler och riktlinjer för lagring av stallgödsel, Jordbruksverket

Lagringstider för gödsel från lantdjur

Antal djurenheter:

Nötkreatur, hästar, får och getter:

Annan djurhållning:

fler än 100

8 månader

10 månader

fler än 10, upp till 100

8 månader

10 månader

fler än 2, upp till 10

6 månader

6 månader

Gödselspridning i känsliga områden

Mölndals kommun ligger inom ett nitratkänsligt område och därför är det förbjudet att sprida gödsel från 1 november till 28 februari.

Under perioden 1 augusti-31 oktober får flyt- och fjäderfägödsel samt urin endast spridas i växande gröda eller före höstsådd.

För fastgödsel (inte fjäderfä) gäller perioden 1 augusti-30 september. Då får det endast spridas i växande gröda eller före höstsådd. Mellan den 1–31 oktober får fastgödsel endast spridas i växande gröda, före höstsådd eller brukas ner inom 12 timmar.

Gödselmedel får inte spridas närmare än två meter från åkerkant som gränsar till vattendrag eller sjö. Spridning får heller inte ske om marken lutar mer än tio procent mot vattendraget eller sjön.

Här får du inte sprida gödsel

I nitratkänsliga områden får du inte sprida gödsel på jordbruksmark som:

  • är vattenmättad eller översvämmad
  • är täckt av snö
  • är frusen
  • ligger närmare än 2 meter från en åkerkant som gränsar till en sjö eller ett vattendrag
  • lutar mer än 10 procent mot en sjö eller ett vattendrag
  • är ängs- eller naturbetesmark

Sprida gödsel i nitratkänsliga områden, Jordbruksverket

Miljökvalitetsnormer för vatten

Det är viktigt att se till att gödsel inte sprids eller lagras så att det når vattentäkter, sjöar eller vattendrag. Utifrån EU:s vattendirektiv införde Sverige år 2009 så kallade miljökvalitetsnormer för vatten. Alla vattenförekomster ska ha god ekologisk och kemisk status senast 2027.

Förenklat kan det jämföras med att alla vatten nu har fått en diagnos och krav riktas mot berörda myndigheter om att sätta in rätt åtgärder. I Mölndals kommun riskerar vattendragen att inte uppnå god status. Bland annat kan detta åtgärdas genom krav om förbättrad gödselhantering vid behov, som minskar övergödning och annan förorening av vattendragen.

Miljökvalitetsnormer för ytvatten, Havs- och vattenmyndigheten

Kontakt

Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad